fiszol
18.08.2004, 13:09:43
Witam chicałbym zasięgnąć waszych opini na temat tych dwóch for, interesują mnie opinie profesjonalistów oceny oskryptowania, ich ewntulanych bugów itd, komentarze w stylu "phpbb jest lepsze bo łatwiej się instaluje" czy "ibp jest lepsze bo ja używam" są raczej chybione.
Proszę też każdego kto wyrazi swoją opinię o przytocznie żetelnej argumentacji.
pozdrawiam,
fiszol
DeyV
18.08.2004, 13:28:36
Obawiam się, że będę nie do końca obiektwyny, bo to ja byłem jedną z osób, które zadecydowały, żę forum.php.pl jest oparte o IPB, tak więc łatwo się domyśleć, które forum wolę;)
Przyczyny?
kod IPB jest 'lepszy', łatwiejszy do przebudowy, edycji i poprawek. W efekcie łatwiej uniknąć wielu niebezpieczeństw, i łatać ewentualne dziury.
Samo IPB chodzi również szybciej, i chyba optymalniej wykorzystuje bazę danych.
Łatwo tworzy się i edytje również jego templatesy.
Mimo to BB ma wiele zalet, których nie udało się jeszcze w pełni uzyskać w IPB.
Ma nieco przyjaźniejszy interfejs, lepiej dopracowaną wersję polską, instalowaną w pełni z poziomu instalatora, oraz bardzo dużą ilość dodatków.
Tak więc wybór nie jest łatwy, i dużo zależy od tego, do czego chcesz to forum wykorzystywać, oraz ilość modyfikacji, które planujesz zainstalować.
Musisz również pamietać o tym, by, jeśli zdecydujesz sie na BB, by zainstalować wszystkie łatki i aktualizacjie, które nie zawsze są dołączone do paczki instalacyjnej.
fiszol
18.08.2004, 13:40:11
tak się składa że korzystam z obu ;-)
http://www.mu-adalon.prv.pl /moje prywatne, phpbb 2.0.4
oraz
http://www.mu.xp.pl /nie przezmnie postawione, ale obecnie jestem tam adminem
do phpbb jestem przyzwyczajony, w acp ipb czuję się nieswojo, jednak niewiem czemu zaczęłem się zastanawiać nad konwersją phpbb do ipb, i głównie dlatego ta sonda...
pozdrawiam,
fiszol
radzaw
18.08.2004, 23:01:23
tez sie ostatnio zastanawialem nad IPB ale jak sobie przypomnialem ile dodatkow poinstalowalem/dopisalem w phpbb to mi sie szybko odechcialo
Mifczu
2.12.2004, 15:51:29
A gdzie jest jakas polska strona o IPB
Strzałek
2.12.2004, 17:09:34
można również zauważyć że ipb generuje mało zapytań do db. Ok. 10, a phpBB (gdzieś na foru widziałem licznik na dole strony) ok 120

Tak więc to mówi samo za siebie. Jednak jedyny minus ipb to że jest płatne...
http://phorum.org (3 bo 5 jak ostatnio patrzyłem za bardzo poszło w DIViasty wygląd

)
Ta sonda jest troche na nic

ic zrob sonde na phpbb.pl i zobaczysz co wygra ;-)
Musisz to robic na jakims teutralnym gruncie
Moj glos na ipb
Cytat(Strzałka @ 2004-12-02 18:09:34)
można również zauważyć że ipb generuje mało zapytań do db. Ok. 10, a phpBB (gdzieś na foru widziałem licznik na dole strony) ok 120

Tak więc to mówi samo za siebie. Jednak jedyny minus ipb to że jest płatne...
zalezy ktora wersja, 2.0.0 mozna uzywac
Chewolf
2.12.2004, 21:19:03
Cytat(hwao @ 2004-12-02 20:11:42)
Ta sonda jest troche na nic

ic zrob sonde na phpbb.pl i zobaczysz co wygra ;-)
Musisz to robic na jakims teutralnym gruncie
Moj glos na ipb
Zgadzam się z Hwao ! Nasze forum używa IPB więc większość będzie popierać ten skrypt. Musisz zrobić ankiete gdzieś indziej... przemyśl, poszukaj gdzie taką ankiete możesz zamieścić.
OT hmm, Hwao zauważyłem że w prawie każdym temacie na który odpisujesz twoje posty są najmądrzejsze ... Einstein z ciebie normalnie ...

spox
seaquest
3.12.2004, 09:09:34
Fakt, faktem, że na Forum opartym o jeden ze skryptów cięzko będzie znaleźć obiektywną opinię.
Jako deweloper IPB a także phpBB (dawno temu) powiem, że dla IPB pisze się łatwiej. Wykorzystuje ono OOP dla PHP4, co w gruncie rzeczy może nie jest świetne, ale zapewnia jakąś tam dozę enkapsulacji, co z kolei zapewnia łatwiejsze dopisywanie modyfikacji i większe bezpieczeństwo.
Uważam, że to jedna z największych zalet IPB.
Gorszy natomiast jest Panel Administracyjny. Dla niewprawionych może się on wydać skomplikowany i początkowo trudniej się w nim poruszać. Na pewno dużą wadą jest brak tłumaczenia Admina, a tłumaczenie wersji 1.3 nie jest do końca doskonałe.
Mimo to ja jestem za IPB... ;-)
Vertical
3.12.2004, 11:48:55
Oczywiście głosuję na IPB. Jest dużo lepiej rozbudowane i nikt (z tego, co ja wiem) nie wykrył w nim żadnej poważnej dziury. Na phpBB było już ich dosyć dużo. Można było nawet w pasku adresu wygenerować kod niszczący bazy danych forum...
strife
4.12.2004, 19:31:24
Cytat(Vertical @ 2004-12-03 10:48:55)
Oczywiście głosuję na IPB. Jest dużo lepiej rozbudowane i nikt (z tego, co ja wiem) nie wykrył w nim żadnej poważnej dziury. Na phpBB było już ich dosyć dużo. Można było nawet w pasku adresu wygenerować kod niszczący bazy danych forum...
A gdzie można o tym poczytać więcej?
BTW.
Głosuje oczywiście na IPB
@scarface: na forum nie mowimy o dziurach, lecz powiem ze uzycie jej jest banalne i w sumie mozna zrobic co tylko sie zywnie podoba od dodanie sobie uzytkownika z admiem do wywalania calosci.
osobiscie jestem za IPb - mam na loclahoscie i robi wrazenie - czystosc kodu

A ile to kosztuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.