Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: google maps api - odległość na mapie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
waldemi
Mój problem dotyczy GoogleMaps API. Jakiś czas temu dla ornitologów z Wielkopolski napisałem internetową bazę danych w której zapisywane są obserwacje ornitologiczne z terenu Wielkopolski. Każda obserwacja lokalizowana jest przy użyciu GoogleMaps API - w bazie zapisywane są współrzędne geograficzne w systemie dziesiętnym. Chciałbym teraz napisać wyszukiwarkę, która miała by wyszukiwać wszelkie zgromadzone obserwacje znajdujące się w podanej odległości od punktu początkowego. W tym przypadku punktem początkowym miało by być np. miejsce kliknięte na mapie lub współrzędne innej, aktualnie wyświetlanej obserwacji. I tu właśnie pojawia się problem ponieważ nie wiem jak znaleźć współrzędne innych obserwacji znajdujących się w odległości 10, 20 czy 50 km od tej początkowej. W warunkach Wielkopolski 10 km to ok. 5'30'' szerokości i 8'45'' długości geograficznej czyli wartości te nie są jednakowe.
Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Od razu zaznaczam że nie chodzi mi o gotowca. Szukam wszelkiego rodzaju wskazówek które by mi pomogły, np. linki do kursów, tutoriali, forów dyskusyjnych itp. Najlepiej po polsku.
Pozdrawiam
d3ut3r
zerknij na źródło tego:

http://www.pjtecnologia.com.br/maps/exempl...e-a-circle.html

ten przykład akurat pokazuje jak sprawdzić czy postawiłeś marker wewnątrz okręgu, możesz zatem sprawdzać czy w promieniu x km od pkt A znajdują się inne punkty
waldemi
Dzięki za link, chociaż niezupełnie o to mi chodziło. Problem rozwiązałem trochę inaczej - zrzuciłem to na serwer MySQL. Do warunków zapytania wstawiłem wzór na obliczanie ortodromy - teraz mysql wyszukuje wszystkie rekordy dla których odległość jest mniejsz od zadanej.
Irmina15
Wow dzięki za link, bardzo się przydał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.