Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][TinyMCE]Pobieranie elementów formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jasiek65
Witam,
2 dni próbowałem na własną rekę rozwiązać ten problem.

Mam 2 zasadnicze problemy:
  1. Postanowiłem użyć tinyMCE, który ukrywa prawdziwe pole i wyświetla iframe, dlatego pole zawsze jest puste przy autozapisie. Czy jest jakaś możliwość wyciągnięcia z tinyMCE jego zawartości?
  2. Mam problem z pobraniem danych do zmiennej.

Dane próbowałem pobierać z inputów i textarea tak;
  1. var tytul = document.getElementsByName("tytul").value;
  2. var opis = document.getElementsByName("opis").value;

Gdy jednak dam do alertu zmienną wywala undefined.

Tak wygląda input:
  1. <input name="tag" style="width:100px;" value="Tag" onfocus="if(this.value=='' || this.value == 'Tag') {this.value=''; this.style.color='black';this.style.background='#ffff99'}"
  2. onblur="if(this.value == '') {this.value='Tag'; this.style.color='gray';this.style.background='#fff'}"
  3. />

Pola select działają poprawnie, dlatego początkowo podejrzewałem że jest to wina js, jednakże gdy usunąłem onfocus i onblur nadal to samo.
Firebug nie wywala żadnych błędów, mam zaincludowaną bibliotekę jquery i 2 skrypty z niej korzystające.

Przepraszam za tak zawiłe opisanie problemu
Za pomoc z góry dzięki:)
pablo_83
a w ogóle js widzi Ci rzeczy z iframe od tiny??
nie jest czasem tak że js nie jest w stanie "wejść" w iframe i pobrać z niego danych?

edit:
input który pokazujesz ma name "tag" a ty obierasz document.getElementsByName("tytul").value;

chyba że to przykład, ale tak czy siak stosowałbym raczej pobieranie wg id, bądź klasy
jasiek65
1. Właśnie na tym polega problem że nie widzi i moje pytanie brzmiało czy jest jakiś sposób, żeby to obejść i pobrać dane.
2 problem rozwiązany zmieniłem na document.getElementById - Teraz wszystko jest ok.
Mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego name nie działało?

Pozostaje pierwszy problem, może jest jakiś plugin, który wysyła po jakimś czasie dane do pierwotnego textarea?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.