Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nieaktywne linki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
konradkw
Witam!

Mam taka sytuacje:

na index.php uzywajacym style.css mam menu - przyciski w takiej formie:
  1. <a href="index.php??=o-mnie"><div id="button">O mnie</div></a>

I tutaj wszystko jest ok ale po naciśnięciu jednego z tych przycisków w div-ie poniżej tego menu pokazuje się podstrona z kolejnym menu i mimo, ze elementy menu są DOSŁOWNIE skopiowane z index.php, oczywiście z innymi etykietami i wartością zmiennej.
Inne zachowanie to miedzy innymi: częściowe stosowanie się do stylu z style.css (tło przycisku jest ale formatowania tekstu już niema) i co ważniejsze - linki w tym podmenu nie sa aktywne kompletnie i nie ważne czy ustawie ze cały div ma być łączem czy tylko tekst.

wiem co powiecie:
1. coś nie jest zamknięte - któraś klamra lub cudzysłów ale sprawdziłem wszystko chyba z 200 razy i nie widzę błędów.
2. zmienna $_GET['?'] powoduje problemy? - nie w głównym menu na index.php działa ok i używałem tego na innych stronach i wszystko jest ok, dodatkowo na podstronie zmienna to $_GET['!'].

Taka sytuacje miałem już kiedyś z literowymi zmiennymi i jakoś się to samo naprawiło ale tym razem nie mogę tego zrobić - nie wiem dlaczego działa to tylko na IE a na jakiekolwiek innej przeglądarce już nie ..

Zasugerujcie coś proszę ..
nospor
Czemu używasz dwóch znaków zapytania w linku? Ma być jeden
A poza tym diva to sie raczej w A nie wkłada.
rocktech.pl
Witam.

1. <!-- <a href="index.php??=o-mnie"><div id="button">O mnie</div></a> O jeden znak zapytania za dużo -->
  2. <a href="index.php?=o-mnie"><div id="button">O mnie</div></a>
nospor
edit: acha, dwa znaki zapytania bo jeden to nazwa zmiennej.... to jakiś zart smile.gif Uzywaj normalnych zmiennych a nie znaków specjalnych
konradkw
no i wlasnie o tym mowilem w pkt 2. znak zapytania to nazwa zmiennej, w innych miejscach nie powoduje bledow, dodatkowo te same bledy mialem uzywajac zmiennych literowych.

nie chce zeby w linkach byly losowe literki bo google je zaindeksuje a znaki interpunkcyjne opuszcza i linki maja wiecej sensu w wynikach wyszukiwania.
nospor
Cytat
nie chce zeby w linkach byly losowe literki
A kto ci kaze losowe literki wkładac??
index.php?page=o-mnie
Jest o wiele czytelniejsze od twoich znaków zapytania.

Poza tym powtarzam: DIV to się raczej w A nie wklada - przez to linki mogą też nie działać.
konradkw
zawsze divy mam w A i dzialaja bez problemow (caly div jest linkiem nie tylko tekst) ale tak czy inaczej nawet po wyjeciu div-a z A i zostawieniu samego tekstu, dzieje sie dokladnie to samo.

O ile pamietam, z jakiegos dziwnego powodu ostatnio jak sie to dzialo, napisalem menu od poczatku (dokladnie tak samo) i problem zniknal - kiedy sie to stalo po raz 1 NIE UZYWALEM ZNAKOW INTERPUNKCYJNYCH JAKO ZMIENNYCH.
rocktech.pl
Niektóre znaki w URL'u mają po prostu specjalne znaczenie:

Kod
("$")("&")("+")(",")("/")(":")(";")("=")("?")("@")

I kiedy nie używasz w ich specjalnym znaczeniu najlepiej potraktować je funkcją urlencode()
nospor
Wystaw to gdzieś online to może coś sie sprawdzi bo tak to wróżenie z fusów
konradkw
to moze zapytam w ten sposob:

czy jest mozliwosc uzywania zmiennych GET do sterowania strona bez linkow stylu: index.php?zmienna=wartosc questionmark.gif
probowalem jakis czas temu czegos co sie nazywalo link revrite czy jakos tak.. nie pamietam nazwy - w kazdym razie nie zadzialalo .. :/
nospor
To się nazywa ładne urle. Szukaj pod hasłem ładne url lub mod rewrite

Ale powtarzam: wystaw to online to sami poszukamy błędu.
konradkw
to jest przyklad stronki z tym bledem: www.wiola.szef.biz
stronke robi znajoma - ja tylko jej do tego patrzylem - po nacisnieciu na portfolio robia sie tricki ...

ten mod rewrite - to wlasnie to czego uzywalem.. i nie zadzialalo - moze dlatego ze to dziala tylko na amache ... ? jest cos innego jeszcze?
rocktech.pl
Cytat(konradkw @ 9.07.2012, 10:03:44 ) *
zawsze divy mam w A i dzialaja bez problemow (caly div jest linkiem nie tylko tekst)[/b][/u].

Ze specyfikacji ...

Cytat
Generally, block-level elements may contain inline elements and other block-level elements. Generally, inline elements may contain only data and other inline elements

Czyli:

Cytat
Generalnie elementy blokowe (np. div) mogą zawierać inne elementy blokowe albo elementy liniowe. Elementy liniowe mogą zawierać tekst albo inne elementy liniowe
.

Jeśli chcesz aby element a wyświetlał się blokowo nadaj mu styl dispaly:block;
nospor
Na stronie masz dwa elementy o ID MENU. One się ze sobą gryzą. Gdy wywali się ten pierwszy to submenu działa bez problemu.

Kolejna sprawa to fakt, ze na stronie nie mogą istnieć elemetny o tym samym ID
konradkw
Cytat
Jeśli chcesz aby element a wyświetlał się blokowo nadaj mu styl dispaly:block;

to czyli jak w stylach dodam dispaly:block; do stylu tego linka to caly div w ktorym on jest bedzie linkiem - lub czy "A" powiedzmy wypelni div-a w ktowym jest?
nospor
A konkretnie nie działa ci to submenu bo nachodzi na niego DIV o ID = portfolio-prawa i najzwyklej w swiecie nie można kliknac w linki bo one są pod tym wlasnie DIVEM. Uzywaj od czasu do czasu FireBUG ktore takie błedy wyłapuje w mig
konradkw
ale przeciez ID to tylko woglad przypisuje - nie wplywa na dzialanie strony - jak bym mial dawac inne id do kazdego div-a to style.css mialo by kilometr ...

No chyba ze sie myle .. ? Nienawidzę stylów .. sciana.gif
nospor
Przyczyną niedzialania jest to:
Cytat
A konkretnie nie działa ci to submenu bo nachodzi na niego DIV o ID = portfolio-prawa i najzwyklej w swiecie nie można kliknac w linki bo one są pod tym wlasnie DIVEM. Uzywaj od czasu do czasu FireBUG ktore takie błedy wyłapuje w mig

A to ze nie można stosować tych samych ID to swoją drogą. Następnym razem operuj na klasach a nie na ID
konradkw
class moze sie powtarzac?
nospor
Może.... zapoznaj się z podstawową specyfikacją html
konradkw
dziękuje Panowie. takie drobne rzeczy ale jednak umykają. Dobrze ze jest kogo zapytać .. smile.gif
nospor
Ale jak pisałem, teraz to nie działa nie przez te same ID a przez DIV o id = portfolio_prawa - ten div nachodzi na twoje submenu i je zasłania.
konradkw
no i tu bym mial pytanie wlasnie .. czy jak jest div na stronce i nic z nim niema to on nadal jest "pelen" ? w sencie nie da sie nic nacisnac (pod nim)? czy moze to tylko w tej sytuacji?
nospor
Tak, nawet pusty div zasłania elementy. Z racji ze jest przezroczysty to widać to co jest pod nim, ale nie można niczego kliknąć co jest pod nim, bo on stoi na przeszkodzie.

To tak jakbyś na klawiature położył szybę. Widzisz klawiature pod szybą, ale nie możesz jej kliknąć, bo na przeszkodzie stoi szyba
konradkw
o i dziala! smile.gif dziekuje, w przyszlosci bede sie stosowal do powyzszych porad. dziekuje!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.