Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][MySQL][PHP]Rozwijana lista + email
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ritmo
Witam potrzebuję pomocy, mam przykładowo zarejestrowanych 10 userów z dwo ma różnymi uprawnieniami (admin, user) i chciałbym stworzyć podczas wysyłania maili rozwijaną listą gdy wybiorę jedną grupę np admin wysyła mi do tej grupy maile, proszę o pomoc
nospor
No ale czego nie umiesz zrobić? select html z opcjami admin i user?
Nie umiesz pobrać userów z danej grupy? Określ sie trochę bardziej
piotrex41
Zakładam, że umiesz zrobić wszystko oprócz wysyłania maili do określonej grupy, więc tłumaczę tylko to smile.gif
Na początek, jak stwierdzasz jaką ktoś ma grupę? Zapewne przez odpowiednie pole w bazie danych, więc musisz w formularzy zrobić sobie pole select, chekbox lub radio (zależy jak chcesz żeby to działało), następnie czytać co zostało zaznaczone/wybrane i odpowiednim zapytaniem do bazy pobrać tylko te rekordy (zapewne adresy e-mail) których właściciele należą do danej grupy. W zapytaniu użyj WHERE `grupa`='admin', czy jakoś tak, zależy jak masz skonstruowaną bazę.
ritmo
mam taki kod i chciałbym żeby mi pobierał z userów np grupę admin lub users

$link = mysql_connect(localhost, ................., .........) or die('Błąd: Nie można połączyć z MySQL!');

mysql_select_db(baza) or die('Błąd: Nie można wybraż bazy danych!');

$zapytanie = mysql_query ("SELECT * FROM user_name ");

echo '<select name="dane">';

echo '<option value="">grupe</option>';

while($option = mysql_fetch_assoc($zapytanie)) {

echo '<option value="'.$option['User_name'].'">'.$option['user_name'].'</option>';

}

echo '</select>';

?>
piotrex41
Po 1. Kody wklejamy w odpowiednie tagi BBCode
Po 2. Pokaż strukturę bazy danych.
ritmo
Jak mam przesłać strukturę w pliku?

Zaczynam dopiero zabawę z PHP i chciałem zmodyfikować taki darmowy kalendarz http://www.luxsoft.eu/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.