Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wysyłanie tyle maili ile jest rekordów pasujących do użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adrianozo
Witam wszystkich smile.gif
Mam pewien problem. Chcę wysyłać wiadomość email do użytkownika jeśli status transakcji zostanie zmieniony, ale jest pewien problem. Jeśli jest np. 10 rekordów danego użytkownika to dostanie on 10 maili, a chciałbym żeby dostał tylko jednego maila z konkretną transakcją.

1. $data = stripslashes($wiersz['data']);
  2. if(isset($_POST['zapisz']))
  3. {
  4. $zapytanie3 = 'UPDATE `cms_sklep_zamowienie` SET `status`= "'.$_POST['status'].'" WHERE `data`="'.$_POST['data'].'"';
  5. $idzapytania3 = mysql_query($zapytanie3) or die(mysql_error());
  6. $zapytanie4 = 'UPDATE `cms_sklep_historia` SET `status`= "'.$_POST['status'].'" WHERE `data`="'.$_POST['data'].'"';
  7. $idzapytania4 = mysql_query($zapytanie4) or die(mysql_error());
  8. $naglowki = 'From: '.$nazwaa.''.PHP_EOL.'Reply-To: '.$email.''.PHP_EOL.'Content-type: text/html; charset=utf-8';
  9. $zapaa1 = "SELECT * FROM `cms_sklep_zamowienie` WHERE `data` = '".$data."'";
  10. $idzapaa1 = mysql_query($zapaa1) or die(mysql_error());
  11. $wierszaa1 = mysql_fetch_array($idzapaa1);
  12. $zapa1 = "SELECT * FROM `cms_sklep_user` WHERE `id` = ".$wierszaa1['klient']."";
  13. $idzapa1 = mysql_query($zapa1) or die(mysql_error());
  14. $wiersza1 = mysql_fetch_array($idzapa1);
  15. mail($wiersza1['email'], 'Zmiana statusu', '<html><body>
  16. Dziękujemy za skorzystanie z naszych usług.<br /><br />
  17. <br /><br />------<br />Wiadomość wygenerowana automatycznie<br />przez serwis adres.pl</body></html>', $naglowki);
  18. header('Location: index.php?page=adresik');
  19. }
piotrex41
Polecam poczytać o GROUP BY przy zapytaniach typu SELECT, gdyż ogranicza on wyniki wyszukiwania na postawie tego co grupujesz, w Twoim wypadku będziesz grupował po nicku czy też adresie e-mail. Pozwoli to ograniczyć wyniki zapytania z 10 do 1.
adrianozo
Nie mogę ogarnąć tego GROUP BY. Mógłbym prosić o pomoc?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.