Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jaką drogę obrać?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dox
Witam,

Otóż mam taką zagwozdkę zacząłem bardziej intensywnie naukę php i w miarę mi to idzie ostatnio napisałem jakiś tam skrypt panel logowania + rejestracja z duperelami. Wszystko póki co tak pisałem strukturalnie bo jestem początkujący.
I właśnie tu mam taki problem czy opłaca mi się od razu zaczynać przygodę z obiektowym pisaniem ? Bo czytałem że dużo ludzi ma problem z przestawieniem na późniejszym etapie rozwoju. Ale właśnie mam ten dylemat czy się z tym nie wstrzymać żeby nie było że wypływam na głęboką wodę po jednej lekcji pływania tongue.gif

I właśnie tu pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie jaka droga by była bardziej optymalna,

I od razu czy jeśli wyjdzie z dyskusji że np obiektowe to czy zaczynać zabawę na jakimś frameworku czy też samemu coś pisać czy używać mysql czy też PDO i ogólnie jakieś rady tongue.gif od czego zacząć co tworzyć na początek itp
rocktech.pl
Witam.

Dziś na Planet PHP pojawił się ciekawy artykuł. W skrócie opowiada o tym, że można pisać proceduralnie używając obiektów i pisać obiektowo nie używając obiektów ..
piotrex41
Jeśli chodzi o bazy danych, to PDO ofc. Jest dużo lepsze od standardowych funkcji bazodanowych.

Jeśli chodzi o pisanie obiektowo, to moim zdaniem zależy od podejścia, ale czy strukturalnie czy obiektowo musisz poznać podstawy filtrowania danych, bezpieczeństwa, itp.

Jeśli chodzi o frameworki to proponował bym się chwilę wstrzymać, gdyż jest tam czasem sporo "dziwnych" rzeczy, które mogą być trudne i niezrozumiałe dla początkującego i mogą zniechęcić.

No i moja rada jak się uczyć biggrin.gif Poproś kogoś, żeby wymyślił jakąś aplikację online i staraj się ją napisać samemu, ew. pytaj na forum itp, ale pisz pisz i jeszcze raz pisz. Najlepiej jest się uczyć praktykując smile.gif
d3ut3r
O wiele łatwiej moim zdaniem zacząć pisać obiektowo, bez przyswojonych praktyk z kodu proceduralnego. Więc jeżeli zaczynasz to lepiej od razu obiektowo będzie Ci później łatwiej tworzyć kod obiektowy bez pytań typu "ale dlaczego nie mogę się łączyć z bazą danych bezpośrednio w klasie artykuły" smile.gif

//edit

Początki powinieneś zacząć od pisania własnych klas, poznawania wzorców (ostatnio na planeta.php.pl widzę ciekawy cykl wpisów o nich). Dopiero później powoli wkraczać w świat FW inaczej kod takiego symphony lub ZF będzie dla Ciebie niezrozumiały
peter13135
Moim zdaniem (chociaż też jestem początkujący) warto na początku zacząć korzystać z klas. Czyli zainteresuj się systemem szablonów smarty - jest on pisany obiektowo, ale żeby z niego zacząć korzystać specjalnie znajomość obiektowości nie jest Ci potrzebna, bo większość rzeczy masz w przykładach. PDO też jest obiektowe, ale podobnie jak w przypadku smarty nie powinieneś mieć problemów z uzywaniem tego. Jak już to załapiesz, to warto spróbować tworzyć swoje klasy wink.gif
Dox
Bardzo dziękuje za udzielone wskazówki to na pewno pomogą mi się w końcu określić.

Co do Smarty ;p to już ostatnio mi ktoś zwrócił uwagę żebym się za niego wziął bo mam zły nawyk mieszania htmla z phpem tongue.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.