Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Manager linków na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bodzio123
Witam,
otóż posiadam pewną liczbę stron, które często wykorzystuję do pozycjonowania innych stron, ale przyznam, że wchodzenie na każdą ze stron osobno i wstawianie na niej linka jest dość uciążliwe, dlatego też chciałem napisać własny system linków, dzięki któremu z jednego miejsca zarządzałbym wyświetlanymi linkami na każdej ze stron.
Etap pierwszy wykonany, podstawa już jest, ale narazie działa to rotacyjnie, pobiera z serwera linki z pliku.txt i wyświetla 5 losowych za każdym razem. Ja chciałbym teraz, w zasadzie zrobić dwa systemy, jeden z linkami stałymi (5 wyświetlanych linków, na każdej podstronie inna piątka linków), a drugi taki, żeby linki zmieniały się co 24 godziny. Niestety, moja wiedza się skończyła na pierwszym etapie i nie wiem jak ugryźć drugi etam. Pomożecie?
SmokAnalog
Moim zdaniem najlepiej to ugryźć pisząc tzw. web service. Zrobisz sobie stronkę, która wypluwa z siebie dane linków w formacie np. JSON, CSV lub XML (wedle uznania, ja wolę dwa pierwsze). Jeśli trzymasz linki w bazie danych (a warto), to możesz sobie zrobić dodatkową kolumnę z określeniem czy link należy do stałych linków. Do zmieniania co 24 godziny możesz użyć jeszcze jednej kolumny. Czyli miałbyś w bazie pola mniej więcej takie:

link_id | name | url | is_static | is_visible

Pole is_static = 1 gdy link jest zawsze widoczny w systemie 1. i 0, gdy nie jest
Pole is_visible = 1 gdy link jest aktualnie widoczny w systemie 2. i 0, gdy nie jest

Pole is_visible najwygodniej byłoby zmieniać CRON-em, czyli automatycznie uruchamianym skryptem, np. co wspomniane 24 godziny. Jeśli interesuje Cię pełna losowość w systemie 2., to zapytania mogłyby wyglądać np. tak:
  1. UPDATE links SET is_visible = 0;
  2. UPDATE links SET is_visible = 1 ORDER BY rand() LIMIT 5;
bodzio123
Hmm, czyli jednak to nie dla mnie amatora.
Znalazłem coś takiego:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=141707
Ale chyba nie wszystko autor udostępnił, a z tego co tam podane jakoś nie idzie mi nic zrobić
Pomoże ktoś?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.