Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze sterownikami PDO
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
dragon7
Standardowy problem, od którego roi się w internecie, czyli przy próbie połączenia z bazą błąd: "Connection failed: could not find driver". Sprawdziłem co się dało, przeszukałem chyba wszelkie wątki na ten temat. Mam włączone rozszerzenia pdo_mysql.dll w php.ini. Sprawdzana ścieżka do php.ini. I wiele innych rzeczy.

Co najdziwniejsze phpinfo pokazuje brak sterowników do PDO, natomiast uruchomienie tej samej funkcji w konsoli wskazuje, że sterowniki jednak są.

Nie mam pojęcia juz co mogę sprawdzić. Jakieś pomysły? co_jest.gif
Mephistofeles
PHP w konsoli może korzystać z innego pliku .ini. Musisz poszukać tego, którego używa PHP z serwera. Sprawdź wynik phpinfo pod kątem:
Configuration File (php.ini) Path => C:\Windows
Loaded Configuration File => C:\Program Files\PHP\v5.4\php.ini
dragon7
Miałeś rację co do plików php.ini. Loaded Configuration File był wcale nie załadowany. Dzięki.

Ale pojawił się nowy problem:
Connection failed: SQLSTATE[HY000] [2002] Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia.

I mam problem nr 2002 z logowaniem do phpMyAdmin. Zdaje się że dotyczy tego samego. Co to może być?

Rozwiązane. MySQL podczas instalacji do innego folderu niż domyślny w my.ini zmieniał basedir, natomiast nie robił tego z datadir, gdzie była niepoprawna ścieżka - przyczyna wszystkich kłopotów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.