Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie linku na zmienną (htaccess?)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
aaru falon
Robię panel aukcji trwających na allegro. Skrypt pobiera dane z bazy i tworzy obrazek, który jest odnośnikiem do danej aukcji. Ale w allegro można korzystać jedynie z html'a, więc muszę zrobić jakieś stałe linki dla tych obrazków np. www.domena.pl/link1, www.domena.pl/link2, itd. Skrypt będzie się uruchamiał co kilka minut i jego zadaniem będzie przekierowanie tych linków na te właściwe, pobrane z bazy. Nie mam pomysłu jak to zrobić. Czy skrypt php ma jakoś nadpisywać .htaccess? Jakbyście mogli, podrzućcie jakiś optymalny sposób na rozwiązanie tego problemu wink.gif
SmokAnalog
Nie rozumiem.
aaru falon
Mam aukcję na allegro, w której znajduje się link: www.domena.pl/link1 i niezależny od niej skrypt. Skrypt ten generuje co jakiś czas nową ścieżkę dostępu. Chciałbym, aby ten link zamieszczony w aukcji przekierowywał właśnie na tę ścieżkę wygenerowaną przez ten skrypt. Zakładając, że skrypt będzie uruchamiany co godzinę, docelowa ścieżka dostępu będzie ulegała zmianie. Jak optymalnie wykonać takie przekierowanie? Chodzi mi o samą metodę, resztą sam się zajmę przy pomocy manuala wink.gif
tehaha
Twój pomysł wydaje się trochę przekombinowany, ale ponieważ nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć, mogę jedynie spróbować odpowiedzieć na Twoje pytanie. Rozumiem, że chcesz samodzielnie zarządzać tym dokąd będzie prowadził przykładowy link www.domena.pl/link1, czyli np. co godzinę ma on prowadzić do innej strony. W takim razie w htaccess zrób przekierowanie wszystkich linków na ten sam plik php, który będzie obsługiwał dalesz przekierowania. W htaccess wrzucasz coś takiego
  1. RewriteEngine on
  2. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  3. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  4. RewriteRule . index.php [L]

a w index.php rozbijasz sobie link, sprawdzasz w bazie dokąd ma kierować i przekierowujesz użytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.