Orzeszekk
18.07.2012, 12:46:34
Musze sie pilnie nauczyc jednego z kompilatorów CSS.
Macie wyrobione zdanie który jest lepszy? Less z tego co wiem jest w javascripcie, sass jest po stronie serwera, czyli lessa moge uzywac w roznych projektach (railsy, php, asp.net) a sass jest chyba tylko do railsów? Z drugiej strony JSowy kompilator js bedzie powodowal narzut po stronie klienta i wydluzal ladowanie strony, pewnie troche elementów bedzie skakało na stronie do czasu nim css nie zostanie zinterpretowany, a jesli chcialbym go uzywac server-side to musze to robic recznie po kazdej zmianie w cssach.
polecacie któryś ? jak tak to dlaczego? chcialbym sie nauczyc jednego i temat kompilatorow css miec na razie z głowy.
toffiak
18.07.2012, 14:14:52
SASS i LESS są bardzo podobne i służą do tego samego, osobiście wybrałem SASS ze względu na składnię.
Plusem SASS-a jest także gotowa biblioteka mixinów compass po jej instalacji można zapomnieć o vendor prefixach.
SASS nie działa tylko na railsach, jedynie czego potrzebuje to rubiego do działania, na korzyść SASS-a przemawia także świetny grid Susy. Do wykorzystania Susy konieczne jest SASS w wersji 3.2 czyli trzeba zainstalować wersję deweloperską, osobiście nie spotkałem do tej pory żadnych błędów z działaniem wersji deweloperskiej.
Na korzyść LESS-a przemawia łatwość instalacji i to że Twitter Bootstrap napisany jest w LESS-ie, choć jest też port na SASS-a.
Orzeszekk
18.07.2012, 20:45:28
Zdecydowalem sie na sassa, nauczenie sie skladni zajmuje godzinę, tego mi od zawsze w CSS brakowało.
Pozostaje tylko mieć nadzieje ze kiedys zostanie to włączone do oficjalnego CSS-a
qrooel
18.07.2012, 21:09:41
Składnia sass jest bardziej zwięzła, bardzo przyjemnie się w tym pisze, jak już kiedyś pracowałeś np. w HAMLu, to nawet nie musisz otwierać dokumentacji sass, po prostu wiesz jak w tym pisać. ;P
sunpietro
18.07.2012, 22:13:14
IMHO, na dłuższą metę korzystanie z tego typu kompilatorów kodu CSS jest niewygodne.
erix
25.07.2012, 08:58:53
A ja polecam SASS-Compass. Masz kilka dodatków z CSS3 + generator sprite'ów, który pozwala zaoszczędzić naprawdę kupę czasu.
Cytat
na dłuższą metę korzystanie z tego typu kompilatorów kodu CSS jest niewygodne.
Wybacz, ale skoro tak mówisz, to prawdopodobnie nie zrozumiałeś idei preprocesorów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.