Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie Do Portalu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MrMag
Mam pytanie i jednoczesnie problem

Robie obecnie logowanie do portalu. Poki co, wyglada to nastepujaco. Podaje login i hasla i mam do wyboru zaznaczenie czy zapamietac czy nie. Wszystko jest ok w momencie zaznaczenia tej opcji, ale gdy jej nie zaznacze to bym oczekiwal, ze zalogowanie wygasnie po wylaczeniu przegladarki a tu wygasa natychmiast po zrobieniu header(location), co jest zreszta logiczne. Jak utrzymac to zalogowanie? jak to powinno wygladac? zapewne musze uzyc sesji, ale chce wiedziec do czego mam zmierzac.
invx
ty sam zrobiles to logowanie, czy prubujesz cos zaedytowac ? smile.gif pokaz kod, na czym oparte jest to logwanie, rozumiem ze hyba na cookies. ale z tego co zrozumialem musisz stworzyc sesje
  1. <?php
  2. ?>
i potem sprawdzic czy sesja istnieje,
  1. <?php
  2.  if ( $_SESSION['zalogowany'] )
  3. ?>
MrMag
nie, nic nie edytuje. w zasadzie to mniejsza o kod bo chyba sobie poradze, tylko nie wiem co mam zrobic za bardzo.

Zapamietywanie usera chce robic poprzez cookie tylko nie wiem jak to polaczyc z sesjami; kiedy i gdzie ustawiane beda sesje i gdzie ich sprawdzanie. Prosilbym o mala instrukcje jak to powinno wygladac. Nie chce kodu oczywiscie.
tiraeth
1. Ktoś już na forum pisał, że php nie przekazuje identyfikatora sesji poprzez funkcję header(). Poszukaj!!

2. Jeżeli chodzi o utrzymanie zalogowania to jedyny sposób:

a) Ustawiamy 2 cookies: $_COOKIE['site_login'] i $_COOKIE['site_haslo']
B) Po załadowaniu strony sprawdzamy czy istnieją cookie... jeżeli nie to normalnie formularz a jeżeli tak to normalne logowanie tylko zamiast $_POST['pole_login'] i tak samo dla hasła robimy $_COOKIE[]...... oczywiście cookie ustawiamy na ważność ok 2-3 tygodni(time()+3600*24*7*2 - dwa tygodnie) :)

i to tyle :) zobacz jak to działa w phpBB i spróbuj napisać coś podobnie!
MrMag
juz sobie jakos poradzilem. z tymi cookie to wlasnie chcialem by nie zapamietywalo cookie jesli user tego sobie nie zyczy.

co do header to wlasnie uzywam tego i z tego co zauwazylem to chyba mi przekazuje wlasnie identyfikator sesji, moze to kwestia ustawienia phpini. albo mi sie wydaje biggrin.gif

zrobilem to w ten sposob:
index.php
1. sprawdzam czy istnieje cookie z loginem
a) jezeli istnieje to przekazuje wartosc loginu cookie do sesji ktora trzyma login
2. sprawdzam czy istnieje sesja z loginem
a) jak istnieje to ustawiam sesje z "zalogowany"
cool.gif wylaczam pole logowania

login.php

1. pobieram dane z formularza
2. sprawdzam w bazie czy taki user i haslo jest
3. ustawiam cookie jesli bylo zaznaczone
4. ustawiam sesje z loginem i z "zalogowany"
5. header na glowna <- czy to jest poprawne?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.