Na początek wklejam dwa zrzuty z wykresami obciążenia mojego serwera w nazwa.pl a następnie opiszę krótko o co chodzi.

24 sierpnia po 4 latach zmieniłem layout strony a z nim całą strukturą URLów. Zoptymalizowałem tabele i zapytania do bazy co zresztą widać po spadku większości wskaźników z tym związanych.
Na wykresach można zobaczyć co się wówczas wydarzyło. Czas procesora użyty przez skrypty PHP/CGI skoczył do masakrycznych rozmiarów.
Od administratorów serwera wiele się nie dowiedziałem oprócz tego, że takie obciążenie generuje skrypt index.php

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi coś mądrzejszego niż administratorzy netartu? Zanim "puściłem" nową wersję strony dla wszystkich, testowana była i składana już na serwerze i takich obciążeń nie było.
Moje podejrzenie jest takie, że boty wyszukiwarek zgłupiały i teraz szukają starych linków/indeksują nowe, i po jakimś czasie ten wskaźnik powróci do normalności.
Czy miał ktoś styczność z podobnymi rzeczami i ewentualnie czy moje myślenie ma sens?
Pozdrawiam.