Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][PERL]Komunikacja Witryna-Dedyk
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
l3szcz
Witam, próbuję stworzyć skrypt, który pozwoli mi na komunikację witryny z serwerem dedykowanym opartym o DEBIAN. Sam skrypt perl właściwie mam, właściwie znalazłem w otchłani google.pl, i zastanawiam się jak wykonać prosty skrypt, który będzie włączał polecenie .sh po przesłaniu danych i ich walidacji przez php. Stronka jest aktualnie na maszynie na której planuje to testować, ale będzie przeniesiona na hosting. Komunikacja będzie polegała na połączeniu pomiędzy serwerami (www - dedyk) na przykładowym porcie 12345. Serwer WWW ma wysłać dane do serwera Dedykowanego gdzie będą odpalane komendy w pliku agent.sh i odesłanie wyniku. Prosiłbym o szybką odpowiedź. Jak takie coś zrobić.
Tu linki do przykładowych skryptów, które mnie interesują, tylko chciałbym poznać odpowiedź, jak zrobić komunikacje pomiędzy tym programem w PERLu a PHP??

http://perl.active-venture.com/pod/perlipc-sockets.html
wNogachSpisz
Na początek wybrać protokół, np. JSON-RPC lub SOAP.
l3szcz
Hmm, rzeczywiście, nie pomyślałem.
Ogólnie jestem zielony w PHP, czy mógłbyś mi coś więcej powiedzieć? Jak wyglądałaby integracja z przykładowym formularzem stąd?
http://l3szcz.cs-team.pl/logowanie.php

Jest to formularz logowania co prawda, ale chciałbym się dowiedzieć więcej na ten temat

//EDIT
Czytam właśnie na temat XML-RPC, ale tym zajmę się jutro ;]

Nie za bardzo rozumiem XML-RPC :/
Czy mógłby ktoś pomóc rozszyfrować ten rodzaj komunikacji?
Wiem jak zrobić połączenie, ale zależy mi na tym żeby skrypt uruchamiał program, a nie wiem jak to zintegrować ze skryptami perla :/
wNogachSpisz
Czego nie rozumiesz?
l3szcz
Jak zintegrować serwer z witryną ... :/
Są metody odbierania, ale nie wiem jak Wysłać dane :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.