Sprawa wyglada tak, że chcę zrobić stronę z edytowanymi przez użytkowników wpisami dodawanymi do bazy danych, możliwymi do odczytania na stronach, na których znajduje się kilka wpisów wybranych według jakiegoś klucza , ale mam kilka wątpliwości co do sposobu w jaki mam to wykonać.
Pytanie jest takie: czy lepiej jest robić podstrony .php, które pobierają treść na bieżąco z bazy danych (tutaj pytanie o wydajność przy wielu odsłonach), czy może przy dodaniu pierwszego wpisu robić statyczną stronę z rozszerzeniem .html i po prostu po każdej edycji nadpisywać ten plik za pomocą php (nowy plik będzie zawierał nowy wpis)?
Drugie rozwiązanie wydaje mi się szybsze, ze względu na to, że php będzie używany tylko przy zapisywaniu, nie zaś przy odczytywaniu (użytkownik będzie pobierał już gotowy do wyświetlenia plik html), ale czy będzie to profesjonalne; czy tak się robi?
Dopiero się uczę tworzenia stron i zależy mi na wyrobieniu dobrych nawyków noi chcę się dowiedzieć jak wy stworzylibyście taką stronę i czy warto tak kombinować by zyskać na wydajności (o ile w ogóle).
Proszę o w miarę szybką odpowiedź