Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stworzyłem startup/serwis internetowy. Co dalej? Jak go wypromować?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rugby
Załóżmy, że właśnie stworzyłem startup/serwis WWW na rynek polski, np. pozwalający na dzielenie się i ocenianie zdjęć kotów i psów (to tylko przykład, chodzi o dowolny serwis). Serwis jest gotowy, ma świeżutką domenę .pl i czeka na użytkowników.

Co należy zrobić, aby za darmo wypromować, rozpropagować serwis?

Pomóżcie zrobić listę działań do zrobienia, ja sam podam kilka na początek:

1. Założyć Google Webmaster Tools, aby monitorować status witryny w Google

2. Dodać stronę do Google i Bing

3. Podzielić się linkiem ze znajomymi na Facebooku, Twitterze, Blipie, Google+ i Naszej Klasie

4. Umieścić w serwisie przyciski do dzielenia się treściami, np. Lubię to, +1, Tweet, AddThis

5. Zrobić stronę serwisu na FB, Twitterze i Google+, umieścić w serwisie likebox (ktoś wie jaka jest tego skuteczność?)

6. Stworzyć wpis z linkiem do serwisu na blogu znajomych albo na preclu

7. Założyć bloga dla serwisu na jakiejś darmowej platformie, np. Tumblr, tagować swoje wpisy i komentować wpisy innych

8. Dodać link na Wykop/Digg/Elefanta/Linkr i do katalogów stron

9. Dodać wątek z opisem serwisu na forum tematycznym/Goldenline

10. Dodać link do stopki na forach dyskusyjnych

11. Napisać do bloggerów opisujących startupy

12. Zgłosić serwis do konkursu startupów

Co jeszcze? Oczywiście nie pisałem o płatych działaniach, jak AdWords, artykuły sponsorowane czy usługi pozycjonowania.
Damonsson
Skreśl te 12 punktów, czas jaki poświęciłbyś na darmowe promowanie go, przeznacz na pracę i za zarobiony pieniądz zrób jakąś reklamę. Nie chcę psuć marzeń, ale za darmo to już nawet w mordę ciężko dostać na ulicy tongue.gif
Nawet jeśli masz coś mega, to i tak ktoś kto ma kasę Cię przebije, zanim się dobrze rozkręcisz.

W sumie większość głównych wymieniłeś, może jeszcze:

- wymiana linkami z innymi

- pisanie do gazet/portali, że powstaje taki serwis i czy nie chcą go opisać (jeśli jest unikalny i ciekawy)
zakręcony
Wmieniłeś tego tyle, że w zasadzie z darmowych rzeczy to moim zdaniem wyczerpałeś raczej wszystko. Skup się na społecznosciówkach i forach tematycznych, bo na to będziesz potrzebował najwięcej czasu.
rugby
Dodam jeszcze kilka wpisów na ten temat:

/spam/
!*!
Tylko jak już dodajesz widgety społecznościowe do takiego serwisu to rób to z głową... kula śniegowa, powoli, ale jednak rośnie niechęci do inwazyjnych głupot w postaci "lubie to". I może się okazać z czasem, że efekt będzie odwrotny wink.gif
athabus
Szczerze jeśli pomysł jest dobry, to najlepiej znaleźć wspólnika z pieniędzmi lub postarać się o dotację etc.
Rozwijanie pomysłu bez pieniędzy jest ciężkie i to na każdym etapie. Myślisz sobie... dobra teraz rozwinę to, a potem będę finansował rozwój z zysków. Pomysł niby dobry, ale ciężko go wykonać w praktyce, bo potrzeby rosną szybciej niż zyski. Poza tym jeśli pomysł jest rzeczywiście dobry i nie jest niszowy, to zapewne ktoś go podchwyci i jeśli będzie miał pieniądze to zje cię żywcem.

Mam porównanie bo na początku rozwijałem swój sklep internetowy za własne pieniądze - szło do przodu ale powoli. Potem znalazł się inwestor, który wrzucił dość duże pieniądze w stosunku do wielkości firmy i w zasadzie statystyki wyglądały tak. Dojście do kwoty obrotów X zajęło mi ~4 lata. Podwojenie obrotów z pieniędzmi od inwestora zajęło poniżej roku.

Z inwestorami istniej też kilka problemów:
- trudno znaleźć poważnego człowieka, który chce włożyć sensowne pieniądze, bo przecież za 10.000 nic nie zrobisz
- zapewne dużą część pieniędzy zmarnujesz jeśli nie masz doświadczenia. Mi te pierwsze lata rozwoju firmy dały to, że nauczyłem się branży etc - pewnie gdybym na starcie dostał większe pieniądze to dużo z nich wydałbym nieefektywnie (zresztą przyznam, że w pierwszym roku działalności podjąłem wiele nietrafionych decyzji, które kosztowały mnie sporo moich prywatnych oszczędności)

Mimo wszystko jednak, uważam, że jeśli poważnie myśli się o biznesie to trzeba mieć na niego pieniądze. Nie jest niemożliwe rozwinięcie biznesu bez pieniędzy, ale na pewno jest to kopanie się z koniem i trzeba liczyć na trochę szczęście - tj. że np. konkurencja nie pojawi się zbyt wcześnie.
werna
Zgadzam się ze stwierdzeniem, że koeniczne są pieniądze. Warto poczytac o inwestorach prywatnych i funduszach http://mamstartup.pl/inwestycje/6901/fundu...wiecej-do-firmy. Te rozwiazania w zależności od naszych potrzeb mogą się dobrze sprawdzić.
Spawnm
Doczep się do dowolnej akcji na mieście (lub zrób ), niech poleci kilka ulotek/plakatów z qrcode do fajnej apki + info o twoim projekcie.
Zrób z jakimś lokalnym zespołem muzycznym (który zagra za free) zbiórkę na karmę dla psów czy nerkę dla chorej sieroty.
W teorii to jedno miasto, w praktyce marketing szeptany do znajomych z innych miast + bonus u lokalnych że fajny pomysł z ich miasta.
Dejmien_85
Prawda jest niestety taka, że nawet gdyby człowiek miał serwis/aplikację, która mocno odbiegałaby możliwościami i "zajebistością" od liderów rynku, to i tak nici z tego, dopóki nie zobaczy tego świat.

Jestem przekonany, że większość z nas tutaj będących zjadła swoje zęby próbując zrealizować swoje marzenie o niezależności finansowej - w sensie dużego majątku generowanego przez super-mocarną aplikację, którą napiszemy. Tak, ja też jestem w tej grupie.

To co mogę polecić, to zainwestowanie w marketing.

Nawet gdybyś był najlepszym programistą na świecie, to i tak nie zarobisz nawet złotówki więcej od swojej wypłaty, jeśli nie weźmiesz się za merketing - tj. promowanie siebie, swojej "super mocy", a także "super usług".

Bez marketingu można jedynie siedzieć i marzyć o wielkim biznesie - samemu się już o tym przekonałem.

Także marketing, Panowie - Frank Kern, Eben Pagan, Brian Tracy, Piotr Majewski, Paweł Danielewski. Te nazwiska warto sprawdzić. Dodatkowo - Brian Tracy i Tony Robins, to osoby które mówią o biznesie i motywacji, mogą pomóc, naprawdę. Tylko trzeba pamiętać, że samo oglądanie i nakręcanie się nic nie da, trzeba po prostu zapier...dzielać - szczególnie, gdy biznes buduje się samemu (a biada nam, gdy mamy żony i dzieci).
mrc
Dejmien_85 - jakbym czytał o sobie smile.gif
tomogedac
Przede wszystkim pozycjonowanie. Jeśli content będzie dobry, to ludzie sami trafią marketingiem szeptanym
pastan
Podłączę się pod temat ze swoim pytaniem bo w sumie idealnie ono się tutaj wpasowuje.
Załóżmy mamy jakieś oszczędności i chcemy promować nasz serwis.
Co polecacie? Adwordsy? Pozycjonowanie? Reklama na FB? Może jakieś inne ciekawe propozycje? smile.gif
kayman
najpierw trzeba jak najściślej określić target a potem dobierać narzędzia/media etc. to wcale nie takie trudne ale praco/czasochłonne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.