Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Jak zastąpić jeden DIV innym DIV-em z tej samej strony
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
cool_aikon
Witam wszystkich mam mianowicie taki problem. Mam potrzebę aby zastąpić 1 div innym div-em i nie wiem jak to zrobić. Kombinowałem z .replaceWith() ale ta funkcja owszem podnienia żądany div z tym że fragmentem kodu który wystepuje w nawiasie a mi zależy aby zastąpić div innym konkretnym divem co wystepuje na tej samen stronie. Dla przykładu pokaże fragment kodu strony.
  1. <div id="1"></div>
  2. <div id="2"></div>
  3. <div id="3"></div>
  4. <div id="menu">
  5. <div id="a">link 1</div>
  6. <div id="b">link 2</div>
  7. </div>

a teraz konkretnie zależy mi aby zastąpić div id="1" div-em id="a" a div id="3" div-em id="b". W celu uniknięcia pytań czemu nie mogę sobie wpisać tego normalnie w kod zależy mi poprostu aby cały czas utrzymać menu w jednym pliku i nie szukać stron na których on występuje aby poprawić jakiś link do strony. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc w rozwiązaniu problemu.
Arcioch
Musisz je zamienić całe czyli id i wszystko czy wystarczy zamienić treść? Czy mógłbyś pokazać pełny html Twojego menu będzie mi łatwiej dostosować to do Twojej struktury nisz pisać ogólnie wink.gif
cool_aikon
Na innych stronach juz wykożystuję formatowanie po tym id w menu dlatego nie mogę ich zamienić. a to co pokazuje to jest właśnie cały kod strony. Kody jQuery jeszcze nie wymysliłem. A interesuje mnie podmiana całego ID.
Arcioch
Hmm czyli wnioskując wystarczy Ci coś takiego wink.gif pisane z palca ale powinno działać.

1. $(function() {
  2.  
  3. function change_content_div(a,b){
  4. var first_content = $('#' + a).html();
  5. var second_content = $('#' + b).html();
  6.  
  7. $('#'+ a).html(second_content);
  8. $('#'+ b).html(first_content);
  9. }
  10.  
  11. change_content_div('3', 'a');
  12.  
  13.  
  14. });

Zamienia wnętrza divów. Parametry to id divów które chcesz zamienić.
viking
W zasadzie to interesuje cię clone() i jakieś formy podmiany przez replace. Filozofii tu wielkiej nie ma.
cool_aikon
Skrypt fajnie działa z tym że jak ma jedno małe ale jak pozbyc się tej warstwy którą zamieniliśmy bo na obecną chwilę to skrypt można powiedzieć że zamienia DIV-y kolejnością. Mi zalezy na zastąpieniu a nie zamianie kolejnością.
Arcioch
Do tej funkcji którą masz dodaj usuwanie idków i nadawanie nowych wtedy będziesz miał takie pozorne zastąpienie divów wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.