Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Z Is_dir
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
deejay
Witam. Mój problem przedstawia się następująco...

Mam w panelu admina pole IMAGE gdzie wpisywałem dotychczas adres obrazka jaki ma się wyświetlać. Teraz jednak zrobiłem okienkto które otwiera się i wylistowuje nam pliki i foldery jakie są w katalogu X. W javie zrobiłem coś takiego, że jak klikne plik to jego adres przerzuca mi się do formularza. I wszystko było w porządku dopóki nie zapragnąłem mieć w tym folderze z obrazkami kolejnych obrazków. No, ale ok. Zrobiłem warunek z is_dir ze jeśli odczytany został katalog to ma się dziać coś tam, a jeśli plik to co innego. I chodzi generalnie o to, że czyta mi tylko foldery które są w tym samym katalogu co ten plik ( w katalogu panelu administracyjego ) A całe wylistowanie odnosi się do folderu images w innym miejscu. Reszte folderów w innych katalogach rozpoznaje już jako pliki ;/

Poniżej kod:

$host="http://adresserwera.pl/"; // glowny adres
$dir="/_img/"; // adres do _img z poziomu strony
$dir_list="../ero/_img/";
zmienna $katalog jest przekazywana w adresie dlatego ze probowalem jakoś rozwiązać ten problem :/ ... także części kodu ze zmienną katalog mogą okazać się nie przydatne, ale na wszelki wypadek zostawiłem

1. <link href=\"styl.css\" rel=\"stylesheet\" type=\"text/css\">
  2. <?
  3. include(&#092;"config.php\");
  4. if(!IsSet($katalog)) { $opdir = opendir($dir_list);}
  5. else { $opdir = opendir($katalog);  $myslnik=&#092;"/\"; }
  6. $katalog=htmlspecialchars($katalog);
  7. while($file = readdir($opdir))
  8.     {
  9.         if(is_dir($file)==&#092;"1\") {
  10.             print(&#092;"<a href=\"$PHP_SELF?katalog=$file\"><i>:: $file</i></a><br>\"); }
  11.         else {
  12. print(&#092;"<a target=\"_blank\" href=\"$dir_list.$file\">:: </a><span style=\"margin-left: 2\" onclick=\"window.opener.document.getElementById('obrazek').value='$dir$katalog$myslnik$file'\">$file</span><br>\"); }
  13.     }
  14. closedir($opdir);
  15. ?>

Prosze o pomoc z ustaleniem tego tak aby ta ścieżka była o tyle poprawna aby w każdym z kolejnych folderów nie odczytywał innych folderów jako pliki ;/

P.s. Dlaczego w manualu jest napisane ze is_dir zwraca TRUE skoro sprawdzilem na to i zwraca 1 ?

Dzięki z góry za wszelkie próby pomocy
Pozdrawiam
sf
Cytat
$dir="/_img/"; // adres do _img z poziomu strony

$dir="./_img/";

Pozatym tak sie rozpisałeś, że nie wiem i tak co Ci nie działa tongue.gif

No i jeszcze coś... jest pisz nazwy funkcji z małych liter (IsSet -> isset), no i nie wiem czy masz włączone czy wyłączone zmienne globalne... bo najczęściej trzeba użyć $_GET['katalog'].

Co do PS to hm, FALSE przyjmuje wartość 0, natomiast TRUE przyjeło się, że wszystkie wartości różne od 0, czyli m.in. też 1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.