Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Słowo show i $_POST
Forum PHP.pl > Forum > PHP
k@zio
Witam

Proszę o pomoc bo normalnie zglupiałem. Działał sobie do tej pory skrypt
  1. ...
  2. <input type=\"text\" name=\"q\" size=\"35\" >
  3. ...

który wysyłał q do

1. ..
  2. if ($_POST['q']){
  3. ..

dzisiaj zauważyłem, że jeżeli w pole tekstowe wpiszę ciąg liter "show" to tak jakby zmienna nie zostawała przekazywana (show, showthread, motorshow itd)
print $_POST['q'] nic nie wyświetla, tak jakby w inputa nic nie było wpisane

w którym kierunku szukać rozwiązania?
redeemer
Nie powinno być
  1. <input type="text" name="q" size="35" />
?
k@zio
to nie to, wczesniej działało i przestało działałać samo z siebie, plik był edytowany ostatnio ponad rok temu, więc jakieś przypadkowe skasowanie czegoś odpada
zastanawiam się czy hosting nie zaktualizował php, apache czy jakiegoś modułu i to mogło spowodować takie niedziałanie
w logach jest czyściutko
redeemer
No to debuguj. Zobacz firebugiem jakie dane wysyłasz metodą POST, zrób var_dumpa z $_POST zaraz na początku skryptu i zobacz co zawiera.
szalek01
a nie masz jakiegoś validatora ustawionego co Ci blokuje słowo show np by nie zrobić SHOW TABLES ?
k@zio
nie ma, to zwykły prymitywny skrypt wrzucający do bazy
var_dump pokazuje NULL, z metodą GET jest to samo, natomiast jeżeli tylko zmienie choć jedną literkę z tego show to wszystko jest OK
firebug nic nie pokazuje

redeemer
Ciągle za mało danych. Debug po stronie przeglądarki nic nie pokazuje, czy pokazuje że wysyła pustego POSTa? Jeżeli idzie pusty POST do skryptu to wina leży po stronie przeglądarki (przetestuj to na różnych przeglądarkach), w przeciwnym wypadku po stronie serwera. Przetestuj to też lokalnie u siebie, a nie na hostingu. Jaki to hosting? Czy ten prosty skrypt nie jest częścią jakiegoś frameworka lub większej aplikacji?
k@zio
POST wychodzi jak trzeba, po stronie serwera jakoś ginie, ale bez żadnych błędów, testowane na różnych kompach i przeglądarkach
tak jak pisałem skrypt jest prosty, malutki i jednoplikowy i dlatego takie to ******
zrobiłem plik testowy, tylko input i jego wyświetlenie i działa OK, więc jakaś funkcja się wysypuje
chyba zaczną po kolei stawiać // biggrin.gif
tymczasem dzięki za pomoc

problem się rozwiązał, zmieniłem nazwę zmiennej z "q" na "qu" i działa
prawdopodobnie jakiś błąd u hostingodawcy

dzięki wielkie za podpowiedzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.