Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzic czy na konto loguje sie tylko jedna osoba
Forum PHP.pl > Forum > PHP
masterbx2
Witam! zastanawiam sie nad sprzedaza pewnego produktu/uslugi, w ramach ktorego/ktorej chcialbym uruchomic forum. oczywiscie mialoby byc ono dostepne tylko dla osob, ktore wykupily JEDNORAZOWO te usluge, czyli kupisz raz i kozystasz z foum do konca zycia. Zastanawiam sie tylko jak taki dostep do forum zabezpieczyc przed logowaniem sie kilku osob na jedno konto. wiadomo ze moze tak byc ze dana osoba udostepni swoje dane logowania znajomym badz nawet w internecie i dostep mialoby wiecej osob. Dzieki z gory!
szalek01
może logowanie wymagało by podania kodu wysyłanego na sms ?
masterbx2
Cytat(szalek01 @ 10.10.2012, 20:11:43 ) *
może logowanie wymagało by podania kodu wysyłanego na sms ?

Myslalem juz o tym, ale to wymagaloby wykupienia pakietu u jakiegos dotawcy uslug sms. Nie robilem tego jeszcze nigdy i nie wiem jak to wyglada z kosztami. Robil to moze juz ktos? Jestem otwarty tez na alternatywne propozycje.
szalek01
http://www.smsapi.pl/cennik/abonament
redeemer
Pierwszą ochroną będzie stworzenie systemu logowania wszystkich akcji użytkowników i mechanizmu który będzie blokował konto użytkownika, gdy w jednym czasie będzie zalogowany z różnych IP (lub bardziej restrykcyjnie z różnych przeglądarek). Dodatkowo coś do monitorowania aktywności użytkowników biorąc pod uwagę częstość logowań, zmianę IP, przeglądarki itd. Oczywiście blokowanie nie byłoby ostateczne i byś musiał i tak wyjaśniać sprawę z użytkownikiem (chyba że w regulaminie będziesz miał odpowiednie klauzuly)

Tak naprawdę to nie są żadne zabezpieczenia, ale lepiej je w takim wypadku mieć niż nie mieć.

Do SMSów używałem tylko http://promosms.pl do alertowania błędów aplikacji, więc ciężko mi powiedzieć jak u nich jest np. z czasem dostarczenia. Co więcej przy kodzie sms podczas logowania, musisz też zrobić limit ilości logowań w danym czasie (o ile jeszcze go nie masz), bo teoretycznie (jak się trafi ktoś złośliwy) takie rozwiązanie może Ci generować bardzo dużo smsów dziennie.

Prawda jest jednak taka, że i tak nie będziesz w stanie sprawdzić w 100% czy z konta użytkownika korzysta tylko 1 osoba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.