Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Treść inputa do zmiennej php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mateŁusz
Jak zrobić, aby treść inputa została przekierowana do pliku config.php do zmiennej $title ? smile.gif
nospor
$title = $_POST['title'];
mateŁusz
To wpisać w config.php czy jak?
nospor
Nie pokazałeś kodu, nie napisałeś co to za konfig i jak on ma się do danych z forma - nie napisałeś nic. Czyli co, wróżyć mam?

Ok, wróżę:
czy ty oby przypadkiem nie chcesz edytować pliku $config tym formularzem? Jeśli tak, to sprawa nie jest już tak banalna (choć i wcalenie nie jest trudna)
Lewiatan
Jeśli chcesz zapisać wartość pola w configu, to musisz utworzyć sobie skrypt ktory otowrzy plik, wprowadzi niezbędne zmiany i spowrotem go zapisze na serwerze.
!*!
Elementy konfiguracji trzymaj w tablicy, a nie w zmiennych.
Wtedy odczytujesz tablice, zmieniasz jej wartości i zapisujesz do pliku var_export
mateŁusz
czarna magia..
!*!
Cytat(mateŁusz @ 11.10.2012, 10:45:30 ) *
czarna magia..

Kombinuj wink.gif i pokaż kod.
bostaf
Cytat(mateŁusz @ 11.10.2012, 07:42:45 ) *
Jak zrobić, aby treść inputa została przekierowana do pliku config.php do zmiennej $title ? smile.gif

Musiałbyś ją tam wpisać za pomocą np. fwrite. Ale nawet nie próbuj wykombinować jak, bo to nie ma sensu i jest złe, bardzo bardzo złe aaevil.gif chyba nawet bardziej złe od parsowania html'a wyrażeniami regularnymi.

Parametry aplikacji, które wpływają na wygląd/funkcjonowanie aplikacji dla wszystkich jej użytkowników _i_ są często zmieniane można trzymać w plikach, a jakże, ale nie w taki sposób. W taki sposób można przechowywać tylko te, których prawie nigdy nie zmieniasz.
Kiedyś bawiłem się w takie coś na plikach .ini. To nie było zbyt wygodne bo w PHP jest tylko funkcja do czytania i parsowania plików .ini: parse_ini_file, ale ludzie opracowywali swoje funkcje do zapisywania w takich plikach (np. http://stackoverflow.com/questions/1268378...-values-in-php). Teraz pewnie robi się to w plikach XML, ale to tylko zgaduję.

Możesz się pobawić z fread i fwrite i innymi funkcjami zapisu/odczytu plików, z jakimś wymyślonym przez siebie formatem pliku konfiguracyjnego, np:
Kod
"nazwa_strony" "Jakaś nazwa strony"
"komunikat" "A QQ, to ja, admin"

gdzie będziesz trzymał właśnie te relatywnie często zmieniane ustawienia. Pamiętaj tylko, żeby dane w takim pliku miały regularny format (tak jak pliki .ini), żeby prosto można było je czytać/zapisywać. A najlepiej trzymać to w bazie (ale domyślam się, że ta opcja odpada?)
mateŁusz
Jak będę w domu to na spokojnie to przeczytam. Teraz w szkole siedzę z lapkiem i za bardzo się nie mam jak skupić bo też piszemy stronę szkoły i właśnie po to mi to potrzebne. Tak jak na jakimś, nie wiem. PHPbyPrzemo - wchodzisz w PA, Ustawienia, wpisujesz w Nazwa Strony "zs 1 bstok" i jak wchodzisz na stronę to tam gdzie jest karta to pisze "zs 1 bstok"
bostaf
Cytat(mateŁusz @ 11.10.2012, 12:06:55 ) *
PHPbyPrzemo - wchodzisz w PA, Ustawienia, wpisujesz w Nazwa Strony "zs 1 bstok" i jak wchodzisz na stronę to tam gdzie jest karta to pisze "zs 1 bstok"

W PHPBBbyPrzemo parametry aplikacji przechowywane są w bazie, nie w pliku.
mateŁusz
Nie wiem czemu się nie dodał post, który pisałem z telefonu, no ale.

Napisałem tylko na przykładzie PHPbyPrzemo. Chcę taki sam właśnie efekt - w inpucie wpisuję, np. 'Szkoła' i do zmiennej $title jest to przekazywane więc by wyglądało to tak:

1. <title>Szkoła</title>

!*!
To musisz te dane gdzieś trzymać, w Twoim wypadku najprostsza będzie tablica, którą zapisujesz do pliku. Rozbudowane skrypty trzymają to w bazie.

1. $info = include_once 'fileArray.php'; //odczyt pliku
  2.  
  3. echo $info['title'];
  4.  
  5. $info['title'] = 'nowy temat';
  6.  
  7. $newArray = var_export($info)
  8. file_put_contents('fileArray.php', $newArray);

1. //plik z tablicą:
  2. return array('name'=>'phpTest', 'title'=>'tytul strony');
mateŁusz
Do jakiego pliku ten kod wrzucić?
Z pisania skryptów w PHP to jestem ciemny.
!*!
Do jakiego chcesz, a później go wczytaj. A jak nie wiesz co edytować, to zleć to komuś.
mateŁusz
Zlecę, prędzej migreny dostanę niż to zrobię.

!*!, podjąłbyś się edytowania skryptu? smile.gif
b4rt3kk
A masz dostęp do bazy danych? To by wiele spraw uprościło, niż bawienie się w jakieś pliki.
mateŁusz
Powiem Ci tak, w naszej szkole jest jedno nie wiadomo co.

Obecna strona stoi na onecie - brak bazy danych.
Jest pomysł, aby postawić na płatnym, ale w naszej szkole kończy się głównie na planach. Dlatego chcę na plikach smile.gif
rozzz
Napisz do MEN-u żeby zasponsorowali wam stronę smile.gif, lub zmien to na joomle lub drupala
b4rt3kk
A czy jest konieczność by strona była konfigurowalna z poziomu przeglądarki? Może wystarczy wpisać wszystkie dane na sztywno, samodzielnie do pliku i po sprawie.
mateŁusz
Taka opcja jest, ale jednak chcę, aby konfigurować z poziomu przeglądarki smile.gif
bostaf
Cytat(mateŁusz @ 11.10.2012, 22:14:03 ) *
Taka opcja jest, ale jednak chcę, aby konfigurować z poziomu przeglądarki smile.gif

Ehhh, znasz dobrze angielski? Może spróbuj tak jak tutaj opisano: http://stackoverflow.com/questions/2237291...iguration-files. Wg dwóch pierwszych odpowiedzi. Pierwsza - zwykły plik, druga - SQLite.
mateŁusz
Dobra, do zamknięcia.
Myślałem, że to będzie łatwiejsze.
!*!
Cytat(mateŁusz @ 11.10.2012, 22:45:09 ) *
Dobra, do zamknięcia.
Myślałem, że to będzie łatwiejsze.

Bo to jest łatwe, trzeba tylko znać PHP na poziomie podstawowym. Wyżej napisałem Ci gotowiec.
mateŁusz
Napisać napisałeś, ale nawet nie wiem jak to zrobić, aby się to wszystko kupy trzymało ;d
!*!
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP i jedziesz po kolei wink.gif
Kucharskov
Ja tu widze że ktoś sie "interesuje",a dokładniej podkrada MiniS CMS smile.gif

mateŁusz napisz na PW lub na GG: 5334195 a pomgę!
Może coś ciekawego od razu wejdzie do skryptu smile.gif

Bo tu chyba chodzi o tą edycje config.php za pomocą przeglądarki. Już w 0.8 (ten lub przyszły tydzień) będzie taka opcja!
cysioland
mateŁusz, my jako ekipa MiniS CMS (z którego panelu korzystasz) planujemy dodać edycję configu. Prosimy o cierpliwość.
Pozdrawiam,
Cysioland, Repository Admin
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.