Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Nadawanie plikom uprawnien, htaccess oraz najleszy sposob przechowywania plików pdf
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michat34
tak jak pisałem mam strone na ktorej przechowuje pliki pdf, ktora maja byc widoczne dopiero po zalogowaniu na konto. wszystko działa, oprocz tego ze mozna to łatwo obejsc wpisujac w adres url mojastrona.pl/ukryty_pdf.pdf . i cały pdf sie wyswietli.
troche myslałem i wymysliłem ze mozna by to obejsc:
1. stosujac plik htaccess, z tym ze to chyba troche bez sensu, bo on sprawia ze przy odczytywaniu pliku tak czy siak trzeba podac login i hasło wiec idea autoryzacji jest bezsensowna. chyba mozna by cos zrobic w mod_rewrite, ale nie zagłebiałem sie zbytniu poniewaz nie jestem tez pewien czy moj hosting to obsługuje oraz wydaje mi sie ze mozna to zrobic jakos prosciej niz zabawa w przepisywanie linków.
2. wydaje mi sie lepszy - przechorywanie pdf'ow w bazie danych jako BLOB. miałbym pełna kontrole nad nimi, komu je udostepniac itd. minusem jest zmniejszona wydajnosc i , ale to pomogłoby mi tez obejsc maksymalna przestrzen dyskowa ktora na moim hostingu jest dosyc mała.
co waszym zdaniem lepiej uzyc? albo moze macie jakies inne sposoby?
irmidjusz
możesz zrobić tak: pliki pdf trzymasz w folderze niedostępnym poprzez wpisanie adresu url w przeglądarce, a wysyłasz je do klienta z poziomu php, w którym przeprowadzasz autoryzację dostępu do pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.