Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Fatal error: Call to a member function bind_param() on a non-object in
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dachu
cześć
poniższa instrukcja wywala mi błąd: Fatal error: Call to a member function bind_param() on a non-object...
die($db->error) wyświetla: "Nieznana komenda" (questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif)
Używam PHP 5

Nie mogę znaleźć przyczyny problemu,,, może ktoś pomoże?

1. $db = new mysqli("localhost", "root", "","test");
  2. if (mysqli_connect_errno()) {
  3. printf("Connect failed: %s\n", mysqli_connect_error());
  4. exit();
  5. }
  6.  
  7. $instruction = $db->prepare("INSERT INTO kontakty (imie,nazwisko,wiek) VALUES (?,?,?)") or die($db->error);
  8.  
  9. $imie = 'Jan';
  10. $nazwisko = 'Kowalski';
  11. $wiek = 45;
  12.  
  13. $instruction->bind_param('ssi',$imie,$nazwisko,$wiek);
  14. $instruction->execute();
  15.  
  16. echo $instruction->affected_rows;
  17.  
  18. $instruction->close();
  19. $db->close();
cudny
Masz sknocone zapytanie.
$instruction nie jest objektem
dachu
Cytat(cudny @ 14.10.2012, 16:54:33 ) *
Masz sknocone zapytanie.
$instruction nie jest objektem

też znam angielski
cudny
Ej, skoro znasz angielski to znaczy, ze jestes super.

Prawdopodobnie nie istnieje jedna z kolumn do których się odwołujesz.
A jak ktoś Ci coś odpisuje, to znaczy, że chce dobrze i nie musisz być ironiczny !
viking
Masz zainstalowane rozszerzenie mysqli i sprawdzałeś że działa? To jest błąd mysql 1047. Możesz wygooglać kilka wątków podobnych.
dachu
Cytat(cudny @ 14.10.2012, 19:58:43 ) *
Ej, skoro znasz angielski to znaczy, ze jestes super.

Prawdopodobnie nie istnieje jedna z kolumn do których się odwołujesz.
A jak ktoś Ci coś odpisuje, to znaczy, że chce dobrze i nie musisz być ironiczny !

sory, męcze sie z tym troche i mi nerwy już puszczają,,,

kolumny są wszystkie,, robie zwykłe zapytanie bez prepare i działa

Cytat(viking @ 14.10.2012, 20:10:18 ) *
Masz zainstalowane rozszerzenie mysqli i sprawdzałeś że działa? To jest błąd mysql 1047. Możesz wygooglać kilka wątków podobnych.

mam zainstalowane rozszerzenie mysqli i działa wszystko ok, nie hula tylko z prepare,,,
tak w google są wątki na ten temat i kilka przerobiłem ,,, i nic to nie daje, spróbuje jeszcze na serwerze to odpalić,, może na lokalu coś sie chrzani,, nie wiem ,,,
nospor
Cytat
die($db->error) wyświetla: "Nieznana komenda"
Pokaż dokładnie błąd jaki dostajesz w wersji oryginalnej i w całości
dachu
Cytat(nospor @ 15.10.2012, 07:11:38 ) *
Pokaż dokładnie błąd jaki dostajesz w wersji oryginalnej i w całości

Fatal error: Call to a member function bind_param() on a non-object in c:\usr\apache\httpd\html\test.php
nospor
Chodziło mi o ten kod:
Cytat
die($db->error) wyświetla: "Nieznana komenda"

przecież wyraźnie go zaznaczyłem. Bo nie chcesz mi chyba powiedzieć, ze die($db->error) wyświetla blad z poprzedniego posta.
dachu
Cytat(nospor @ 15.10.2012, 16:32:04 ) *
Chodziło mi o ten kod:

przecież wyraźnie go zaznaczyłem. Bo nie chcesz mi chyba powiedzieć, ze die($db->error) wyświetla blad z poprzedniego posta.

Taką właśnie odp. dostaje : "Nieznana komenda" (dla die($db->error))
nospor
znaczy o to
Cytat
Fatal error: Call to a member function bind_param() on a non-object in c:\usr\apache\httpd\html\test.php

?

Jesli to to, to panie kolego to nie prze die() smile.gif Nie wprowadzaj wbład smile.gif
A jesli coś innego to podaj dokładnie co smile.gif
dachu
Cytat(nospor @ 15.10.2012, 17:06:42 ) *
znaczy o to

?

Jesli to to, to panie kolego to nie prze die() smile.gif Nie wprowadzaj wbład smile.gif
A jesli coś innego to podaj dokładnie co smile.gif

to skąd mi sie bierze ten komunikat? po co miałbym kłamać? przecież wklejam to co otrzymuje...
To nie jest mój komunikat. Nigdzie czegoś takiego nie użyłem. To komunikat który otrzymuje stosując die().
KOrzystam z krasnala, na lokalu, więc może jakieś spolszczone erorry ... nie wiem
nospor
Czyli jeszcze raz: die() wyświetla ci dokładnie tekst "Nieznana komenda" i nic więcej? Nic a nic?
dachu
Cytat(nospor @ 15.10.2012, 17:13:33 ) *
Czyli jeszcze raz: die() wyświetla ci dokładnie tekst "Nieznana komenda" i nic więcej? Nic a nic?

nic a nic smile.gif, tylko to
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.