Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Skrypt wykonujący sie gdy minie czas
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hosiek
Mam do bazy wpisywaną date końca pewnej aukcjii, auktywne aukcje pojawiają sie jezeli data konca jest wieksza od daty obecnej, tutaj mi wszystko dziala jednak potrzebuje skryptu który automatycznie po zakonczeniu aukcji będzie wykonywał kilka funkcji, a dokladnie zmian w bazie dancyh - moge to zrobic if'em jezeli czas konca jest mniejszy niz obecny to sie ma wykonac jednak do tego będzie musiał ktos najpierw włączyc tą aukcje zeby sie to wykonało, wiec jak mówiłem skrypt ma byc automatyczny po zakonczeniu aukcjii - znacie moze coś konkretnego bądź jakis sposób jak go wykonac ?
tr!ckle
crontab (w linuksie), w windowsie jest harmonogram zadań
lobopol
cron odpalający skrypt działający na starych aukcjach, ewentualnie demon robiący to samo tylko "na bieżąco"
Hosiek
Nie wiem czy mnie dobrze zrozumieliscie - musi to byc na stronie WWW - coś jak allegro gdzie po zakonczeniu aukcji wykonuje sie kilka funkcji. wszystko w php.
z tego co wiem cron dziala na linuxiie - moge sie mylic jednak ja potrzebuje cos co zrobie w php i bedzie dzialac bez wzgledu na to gdzie bedzie umieszczona strona.
markonix
Cron co X minut sprawdza za pomocą PHP, która aukcja się skończyła i oznacza odpowiednio flagi na aukcjach czy zakończona i wykonuje działania, o których mówisz. To, że cron to linux, nie ma znaczenia, ustawiasz w nim wykonywanie skryptu (strony) z PHP.
Hosiek
Cytat(markonix @ 16.10.2012, 15:51:21 ) *
Cron co X minut sprawdza za pomocą PHP, która aukcja się skończyła i oznacza odpowiednio flagi na aukcjach czy zakończona i wykonuje działania, o których mówisz. To, że cron to linux, nie ma znaczenia, ustawiasz w nim wykonywanie skryptu (strony) z PHP.

Ale zadziała mi to pod systemem linux jak i windows ? Obecnie pracuje na localhoscie na widnowsie jednak później strona będze prawdopodobnie na linuxie więc nalezy zrobic coś co będzie kompatybilne niezaleznie od systemu czy czegokolwiek innego.
frantic09
Na różnych hostingach (home.pl, nazwa.pl) oferują automatyczne pliki crona, które wykonują się co bodajże 5 minut minimalnie. Wystarczy, że wrzucisz swoje funkcje w plik, przykładowo cron5.php, a będzie się ona wykonywać co 5 minut. Pochwal się na jaki hosting masz zamiar wrzucić pliki wink.gif
Hosiek
Cytat(frantic09 @ 16.10.2012, 18:42:33 ) *
Na różnych hostingach (home.pl, nazwa.pl) oferują automatyczne pliki crona, które wykonują się co bodajże 5 minut minimalnie. Wystarczy, że wrzucisz swoje funkcje w plik, przykładowo cron5.php, a będzie się ona wykonywać co 5 minut. Pochwal się na jaki hosting masz zamiar wrzucić pliki wink.gif

Zawierzam wrzucic pliku na dedyka albo VPSa, prawdopodobnie od serv4web, mają ciekawe oferty. Hmm... troche lipnie z tym co 5 minut bo to musi mi sie robic automatycznie po zakonczeniu, zrobie to w indexie a powinno byc okej, bo zawsze ktos wejdzie na strone wiec sie wykona co sie ma wykonac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.