Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Serwer kontrolujący stronę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koxu1996
Witam.
Mam problem z rozpracowaniem kontroli strony przez serwer. Ale zacznę od początku:
Robię stronę aukcyjną na której każde przebicia zwiększa czas. Użytkownicy mają też możliwość ustawienia automatycznego podbijania przez serwer od jakiejś ceny do jakiejś. Gdy czas dochodzi do zera pojawia się napis "AUTOMATY" i czeka aż w bazie mysql pole 'end' będzie równe 1. Wtedy serwer ma za zadanie automatycznie podbijać cene w aukcji i przedłużać czas jeśli jest ustawione automatyczne podbijanie; w przeciwnym wypadku zmienia wartość end w bazie mysql i aukcja się zamyka.

Tutaj mam problem jak serwer ma to robić. Oczywiste jest to że będzie to skrypt php lecz jest kilka opcji:
1) CRON co co najmniej sekundę
2) Serwer non stop ma włączony skrypt który to robi (sprawdza czy są automaty, jeśli tak to przebija i to w pętli nieskończonej)
3) Jeśli u użytkownika pojawi się napis "automaty" zostaje wysłany sygnał do odpalenia skryptu przez serwer (takie rozwiązanie by działało gdyby 24/dobe przynajmniej jedna osoba była na serwie)

Zależy mi na optymalności. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze?

P.s Mam nadzieję że nie pomieszałem za bardzo i zrozumieliście co miałem na myśli
abort
Opcja pierwsza nie wchodzi w grę. "Rozdzielczość" uniksowego crona to JEDNA MINUTA.
Można robić cuda na kiju, odpalać 60 skryptów z crona każdy z innym (różniącym się o sekundę) sleepem na początku, ale to na pewno nie będzie optymalne.
Co do innych opcji niech wypowiedzą się bardziej obznajomieni w temacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.