zdanu
16.10.2012, 23:44:46
Witam serdecznie. Od kilku dni kombinuje jak zrobić prosty system poleconych działający po wejsciu na dany adres.
I-sza osoba wchodzi na stronę, generuje jej się unikalny link polecający który może wysłać dla kogoś innego. Osoba która wchodzi przez link osoby 1szej dostaje również unikalny link polecający a osoba 1-sza w bazie dostaje 1 punkt. Do bazy będzie zapisywane IP osoby dla której został wygenerowany link, ID porządkowe i liczba poleconych. Nie mam pojęcia od której strony to ruszyć. Połączenie do bazy i dodawanie IP dałem ale teraz nasuwa się pytanie jak otworzyć unikalny link? Zastanawiałem się czy czasami nie brać tego po ID z bazy danych. Proszę o pomoc
styryl
17.10.2012, 08:19:28
Możesz brać z bazy po id albo dopisac do użytkownika jakiś unikalny ciąg.
zdanu
17.10.2012, 08:36:29
No dobra ale chyba ID odpada. User A wchodzi na strone zapisuje jego ip i przydziela ID. A ja chce zeby od razu po 1szym wejsciu bylo ID. Chyba ze się mylę.
styryl
17.10.2012, 10:10:17
Nie za bardzo Cię rozumiem.
1. Chcesz to robić na zasadzie zarejestrowany użytkownik ma link polecającego?
2. Czy niezarejestrowny użytkownik wchodzi na stronę i wtedy dostaje link polecającego?
zdanu
17.10.2012, 11:30:49
Cytat(styryl @ 17.10.2012, 11:10:17 )

Nie za bardzo Cię rozumiem.
1. Chcesz to robić na zasadzie zarejestrowany użytkownik ma link polecającego?
2. Czy niezarejestrowny użytkownik wchodzi na stronę i wtedy dostaje link polecającego?
Niezarejestrowany użytkownik wchodzi na strone. www.adrestrony.pl i tu jest link polecajacy
Strona ma polegac na zbieraniu poleconych aby uzyskac dostep do ukrytej zawartosci.
abort
17.10.2012, 12:25:26
system polecania bez wymuszenia logowania jest bez sensu. Problem jest w zasadzie jeden: w jaki sposób rozróżniasz niezalogowanych userów?
Ja widzę to tak:
- linki polecające generować mogą tylko zarejestrowani użytkownicy (w praktyce: jeden zalogowany user ma jednego linka)
- wejść poprzez link polecający może każdy - wtedy liczysz wejście, dodajesz punkt userowi, którego link polecający został wybrany
styryl
17.10.2012, 14:38:17
Jest to bez sensu no ale...
User wchodzi na stronę, pobierasz np jego ip, zapisujesz w bazie na podstawie ip użytkownika i udostępniasz mu link z id z bazy. Po kliknięciu w ten link inny użytkownik wchodzi na stronę i dopisujesz pkt. do użytkownika polecającego. Jest to bez sensu bo ip może być zmienne i wiele innych czynników temat do wygooglowania.
Tak jak pisał abort zrób normalną autoryzację wtedy udostępnij link polecający.
zdanu
17.10.2012, 16:05:56
Cytat(styryl @ 17.10.2012, 15:38:17 )

Jest to bez sensu no ale...
User wchodzi na stronę, pobierasz np jego ip, zapisujesz w bazie na podstawie ip użytkownika i udostępniasz mu link z id z bazy. Po kliknięciu w ten link inny użytkownik wchodzi na stronę i dopisujesz pkt. do użytkownika polecającego. Jest to bez sensu bo ip może być zmienne i wiele innych czynników temat do wygooglowania.
Tak jak pisał abort zrób normalną autoryzację wtedy udostępnij link polecający.
Akurat ja potrzebuje systemu reflinków dla osób niezarejestrowanych. Jeżeli macie jakiś gotowiec to prosiłbym o wrzucenie.
abort
17.10.2012, 22:50:17
Wydaje mi się, że całe środowisko programistyczne będzie Ci wdzięczne za rozwiązanie problemu identyfikacji NIZEZAREJESTROWANYCH (czyli de facto NIEZALOGOWANYCH) użytkowników. Do tej pory zakładanie konta w serwisie i logowanie się gdzieś (np. via google/FB/OpenID) było warunkiem jedoznacznej identyfikacji gościa na stronie WWW.
Ale może Tobie się uda. Działaj.
zdanu
18.10.2012, 21:53:35
Znalazłem stronę która ma taki system.
http://freeleaguecodes.com/ref/Mam nadzieje, że teraz rozumiecie o co chodzi.
styryl
19.10.2012, 07:53:40
No tak jak Ci pisałem, tworzysz unikalny identyfikator i zapisujesz dane w bazie. Wyświetlasz link polecający i po wejściu zwiększasz ilość punktów. Ale tak jak już było to pisane jest wiele wad tego typu rozwiązania.
zdanu
19.10.2012, 11:20:45
Tylko jak generować taki unikalny identyfikator ?
CuteOne
19.10.2012, 12:39:40
1. md5($id_user.time()) + substr()
2. sprawdzasz czy w bazie nie ma już takiego identyfikatora. jak nie ma zapisujesz/jak jest generujesz jeszcze raz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.