modern-web
18.10.2012, 14:10:33
Witam serdecznie!
Ostatnio natknąłem się na ciekawy kompilator kodu PHP do .NET o nazwie Phalanger (tak, wiem - są jeszcze inne ale ten wydaje mi się najbardziej zaawansowanych technologicznie). Chciałbym się dowiedzieć od osób, które miały już z nim styczność - jakie to daje możliwości i czy właściwie opłaca się (w dowolnym tego słowa znaczeniu) z niego korzystać? Z tego co wczytałem (a sporo tego było) tworzenie aplikaci natywnych w języku PHP jest wykonalne ale nie wiem jak przekłada się to na wydajność, zastosowanie i wszelkiej maści możliwości. Może macie jakieś inne sposoby? Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Crozin
18.10.2012, 14:24:17
Podstawowe pytanie: ale po co? Gwarantuję Ci, że same problemy z tym będą.
Jeżeli chcesz pracować na platformie .NET to skorzystaj z czegoś, co zostało stworzone właśnie dla niej (przede wszystkim C#). Takie "kompilatory X do Y", mają tylko sens w przypadku, gdy chciałbyś skorzystać w swojej aplikacji napisanej w C# z jakiejś bazy kodu napisanego w PHP i w dodatku skorzystanie np. z WebServices z jakiegoś tam powodu nie wchodzą w grę.
modern-web
18.10.2012, 14:42:17
Ok, czyli jest tak jak myślałem. Popieram Twoje zdanie, bo w końcu nie po to tworzono języki by teraz korzystać tylko z jednego do wszystkich zadań. Jednak czegoś mi w PHP brakuje, a nauka C# jednak jest stosunkowo pracochłonna. Czy jest jakaś możliwość, by stworzyć aplikację (pół)natywną w tym języku? Rozumiem, że wydajność spadnie poniżej dopuszczalnej normy ale załóżmy, że nie ma to najmniejszego znaczenia.