Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] System szablonów, warto?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Monter08
Witam,
za kilka dni mam zamiar zacząć pisać nie duży portal który będę cały czas rozwijał. Jako, że chyba nikt nie lubi pracować jak ma się wszystko rozsypane i mało czytelne pomyślałem, że warto zainteresować się jakimś systemem szablonów, żeby wszystko się ładnie i przyjemnie się trzymało. Tak wiem, w internecie jest wszystko opisane, lecz niektóre artykuły są bardzo bardzo stare i nie aktualne. Dużo osób poleca smarty i go wciska wszędzie gdzie się da, z drugiej strony słyszę, że jest to przestarzały kombajn i żeby trzymać się od niego z dala. Dużo osób też wybiera ten, który przypadnie im do gustu, nie patrząc na wydajność. I jak już tak się dobrze człowiek wczyta w te stare artykuły i te trochę młodsze to w pewnym momencie wpada w kompletny dylemat, dlatego też zwracam się do Was z prośbą nakierowania mnie na coś rozsądnego. Dużo też słyszałem, że system szablonów to tylko dodatkowe obciążenie i nie ma sensu zawracać sobie tym głowy. Dodam jeszcze, że moją uwagę przykuł Twig, co o nim myślicie?

Z góry dziękuje za pomoc smile.gif
CuteOne
1. Jeżeli nie chcesz mieć spaghetti w kodzie to tak, szablony to dobry wybór
2. Nie kieruj się wydajnością szablonów, zarówno SMARTY jak i Twig posiadają system cache'owania a dzisiejsze serwery to nie jakieś stare padła z recyclingu (jak bywało kilka lat temu) smile.gif
3. Jeżeli masz dylemat jaki system szablonów wybrać:
- smarty jest łatwe w konfiguracji, posiada masę tutoriali i przykładów (po prostu jest dobrze opisane)
- twig jest pisane stricte obiektowo (porównaj templatki twiga i smarty), nie posiada takiego zaplecza użytkowników jak smarty

Osobiście polecam SMARTY jeżeli nie pracujesz na jakimś frameworku i jest to Twój pierwszy kontakt z systemem szablonów
Monter08
smarty nie ma żadnych problemów z najnowszymi wersjami PHP?
CuteOne
Na autorskiej aplikacji (bez użycia, żadnego frameworka) nie zauważyłem, żadnych problemów:
- PHP 5.4
- SMARTY 3.1.6

Problemy pojawiają się podczas integracji szablonów z frameworkami - wtedy używam Twiga
viking
Daj sobie spokój z tym pseudo językiem szablonowym twiga i smarty a zainteresuj się PHPTALem. Pełne zabezpieczenie z automatu przed XSS, błyskawiczne przegenrowanie dokumentu pod odpowiedni doctype, sprawdzanie poprawności dokumentu na wejściu.
szalek01
system szablonów nie jest wymagany, jeśli sam piszesz ten system możesz zrobić tak jak jest w symfony 1.x gdzie html masz w plikach php i nie masz kodu spaghetti ponieważ wszytko jest podzielone
Spawnm
Szablony to pomyłka i strata czasu. Nie chcesz sphagetti w kodzie? Oddziel widok od logiki.
Monter08
A co z cache? Portal będzie zawierał dużo informacji z bazy danych, warto ładować to do plików? Czy może pod to zainteresować się memcachem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.