Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][OOP]o co chodzi z tym kodem?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michat34
witam na wikibooks podany jest skrypt ktory tworzy ponoc jakas ładowarke. (http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Klasy_i_obiekty)
moze mi ktos bardziej ogarniety wytłumaczyc na czym polega w ogóle zasada działania tego skryptu? co on ładuje itd.? kod i wyjasnienia sa na ssamym w dole 'Praktyczny przykład'.
Kshyhoo
Loader - ładowarka... coś, co "ładuje" dane wink.gif
michat34
no tak tongue.gif ale dokładnie to co ona robi? wypisze mi jakis plik do ktorego podam sciezke? i co maja znaczyc te 'session_time' podawane do metody get na koncu? moglby mi ktos mi wytłumaczyc chociaz podstawe działanie tego kodu?
jaslanin
te klasy służy do ładowania plików konfiguracyjnych, ustawień i pobierania z nich konkretnych wartości ustawień

ładuje ona pliki, odczytuje dane i zapewnia Ci łatwy do nich dostęp poprzez wywołanie metody get

przez co jak masz kilka projektów które używają takich plików konfiguracyjnych masz łatwiejszą robotę

session_time to jedno z ustawień, zapewne dotyczące czasu życia sesji. Po prostu potrzebna Ci jest dana opcja konfiguracyjna i ją sobie pobierasz jej wartość w łatwy sposób.
michat34
hm.. no tak teraz to ma sens. configloader łąduje plik a 'opcje' to po prostu rozne ustawienia tego pliku. tylko skoro to plik konfiguracyjny, to po co w rozszerzeniu jest podawane .php na koncu?
peter13135
config.php to nie plik konfiguracyjny, tylko klasa, za pośrednictwem której masz dostęp do pliku konfiguracyjnego.
michat34
Cytat(peter13135 @ 25.10.2012, 20:08:59 ) *
config.php to nie plik konfiguracyjny, tylko klasa, za pośrednictwem której masz dostęp do pliku konfiguracyjnego.

ale mi chodzi o te phpy:

$basicConfig->setFilename('./config/basic.ini.php');

$securityConfig = new ConfigLoader;
$securityConfig->setFilename('./config/security.ini.php');
$layoutConfig = new ConfigLoader;
$layoutConfig->setFilename('./config/layout.ini.php');
jaslanin
masz kilka plików konfiguracyjnych i chcesz mieć dane dostępne z nich wszystkich a nie tylko jednego dlatego ładujesz je jeden po drugim
michat34
znaczy to rozumiem. chodzi mi tylko to oze skoro chce załadowac plik konfigurcyjny to powininem wpisac:
/layout.ini
a on wpisuje
/layout.ini.php
po co to php na koncu>
jaslanin
bo gość nie chce że jak ktoś mu wlezie na adres powiedzmy google.pl/config/basic.ini

to żeby zobaczył jego konfigurację.

On ma np. taki plik konfiguracyjny:

1. ;<?php
  2. ;die(); // For further security
  3. ;/*
  4.  
  5. [category]
  6. name="value"
  7.  
  8. ;*/
  9.  
  10. ;?>

i żaden czarny charakter mu nie odczyta super tajnego pliku z konfiguracją

a żeby mu to zadziałało to potrzebuje żeby to był plik wykonywalny PHP czyli .php

oczywiście pliki conf najlepiej trzymać poza webroot, ale nie zawsze się da.

albo ma po prostu takie widzi mi się, mógłby sobie też zapisać jako basic.ini.jpg.doc.xls jak chce być bardziej fantazyjny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.