Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS]Problem ze stylem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zielonkawy18
Witam

Otóż mój problem polega na formatowaniu tekstu, na sam początek podaję fragment lay'a ( kolorowe tło ) na które wrzucam napisy ( odnośniki do innych stron ):

1. php, body
  2. {
  3. background-color: #FFFFFF;
  4. margin: 0;
  5. padding: 0;
  6. background-position:center;
  7. }
  8.  
  9. .zalogowanyKtoZRodziny { background-color: #4F86F7; height: 50px; width: 100%; position: absolute;}
  10.  
  11. #tresc { background-color:#FFFFFF; height:auto; width: auto; position: absolute; margin-top:50px; margin-left:275px ;}
  12.  
  13. #pasek_pionowy { background-color:#4F86F7; height:600; width: 2; position: absolute; margin-top:50px; margin-left:265px ;}
  14.  
  15. .Logo{background: transparent url(Logo.png);position: absolute; margin-left:51px ; margin-top:50px; height:128px; width:128px; background-position: center;}
  16.  
  17. .ProduktyIco{background: transparent url(UstawieniaIco.png);position: absolute; margin-left:51px ; margin-top:180px; height:44; width:150px; background-position: center;}
  18.  
  19. .OpisIco{background: transparent url(PracownicyMini.jpg);position: absolute; margin-left:51px ; margin-top:330px; height:44; width:150px; background-position: center;}
  20.  
  21. #Produkty { background-color:#FFFFFF; height: 100; width:270px; position: absolute; margin-top:225px;}
  22.  
  23. #Opis { background-color:#FF00FF; height: 90; width:270px; position: absolute; margin-top:375px;}
  24.  

to jest plik CSS określający styl index-u ( strony głównej )

Teraz daję plik PHP, który zawiera odnośniki, które mają być umieszone na fragmencie (#ProduktyWLodowce)

1. <head>
  2. <?php
  3. // sprawdzenie czy zmienna $add_site istnieje
  4. if(!$add_site) exit;
  5. ?>
  6. <style type="text/css">
  7. p.test {
  8. color: green;
  9. font-family: Verdana;
  10. font-style: normal;
  11. font-size: 2px;
  12. text-decoration: none;
  13. text-transform: none;
  14. text-indent: 0ex;
  15. }
  16. a {
  17. color: black;
  18. text-decoration: none;
  19. }
  20.  
  21. a:hover
  22. {
  23. color:blue;
  24. }
  25. </style>
  26. </head>
  27. <p class="test"><a href="index.php?show=1">Dodaj produkt</a></p>
  28. <p class="test"><a href="index.php?show=2">Usuń produkt</a></p>
  29. <p class="test"><a href="index.php?show=3">Pokaż co dzis mogę zjeść</a></p>
  30. <p class="test"><a href="index.php?show=4">Zaplanuj obiad na jutro po szkole :)</a></p>

Tak umieszczam to w wyznaczonym fragmencie:

plik: PHP

1. <div id="Produkty">
  2. <?php include "MenuProdukty.php"; ?>
  3. </div>

Analitycznie mam zrobione z Opisem ( też osobny plik php z odnośnikami ). Problem polega na tym, że nie mogę manipulować tymi odnośnikami. Nie działa mi to że np. chcę aby po najehaniu w Produktach odnośnik byłby czerwony a w opisie Zielony....

Co robię nie tak??
jaslanin
ciężko to zrozumieć, ale to że robisz include jakiegoś elementu ze stylami nie oznacza, że te style działają tylko dla fragmentu który dołączasz. One działają globalnie dla całej strony

Jeżeli chcesz mieć specjalne style tylko dla menu rób CSS w stylu

1. p.tekst a:hover { color:red}

a jeszcze lepiej całe menu opakować w jakiegoś diva i do niego odwoływać się w selektorze
Zielonkawy18
Tak wygląda mój plik index.php

1. <?php
  2. $add_site = true;
  3. include("config.php");
  4. ?>
  5.  
  6. <?php
  7.  
  8. $nick = $_SESSION['login'];
  9. $haslo = $_SESSION['haslo'];
  10.  
  11. if ((empty($nick)) AND (empty($haslo))) {
  12. echo '<br>Nie byłeś zalogowany albo zostałeś wylogowany<br><a href="logowanie.php">Powróć do strony logowania</a><br>';
  13. }
  14.  
  15. $user = mysql_query("SELECT * FROM konta_uzytkownikow WHERE login='$nick' AND haslo='$haslo'");
  16. if (!$user) {
  17. echo $nick;
  18. echo $haslo;
  19. echo '<br>Nieprawidłowe logowanie<br><a href="logowanie.php">Powróć do strony logowania</a><br>';
  20. } ?>
  21.  
  22. <html>
  23. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  24. <head>
  25.  
  26. <script src="//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.2/jquery.min.js"></script>
  27. <script type="text/javascript">
  28. $(function(){
  29. var szerokosc_przegladarki = $(window).width();
  30. var odejmij = 275;
  31. var szerokosc = szerokosc_przegladarki - odejmij;
  32. $('#tresc').width(szerokosc);
  33. });
  34. </script>
  35.  
  36. <title>Witaj </title>
  37. <link href="index.css" rel="stylesheet" type="text/css">
  38. </head>
  39. <body>
  40.  
  41. <div id="Produkty">
  42. <?php include "Produkty.php"; ?>
  43. </div>
  44.  
  45. <div id="Opis">
  46. <?php include "Opis.php"; ?>
  47. </div>
  48.  
  49.  
  50.  
  51.  
  52. <div id="tresc">
  53. <?
  54. switch($_GET['show']){
  55.  
  56. case 1:
  57. include 'FormularzProdukty.php';
  58. break;
  59.  
  60. case 2:
  61. include 'FormularzOpis.php';
  62. break;
  63.  
  64. case 3:
  65. include 'formularzZmienNazweUzytkownika.php';
  66. break;
  67.  
  68. }
  69. ?>
  70. </div>
  71.  
  72. <div id="pasek_pionowy">
  73. </div>
  74.  
  75.  
  76.  
  77. <span class = "Logo">
  78. <p style="margin-top:3px"></p>
  79. </span>
  80.  
  81. <span class = "ProduktyWLodowce">
  82. <p style="margin-top:10px"></p>
  83. </span>
  84.  
  85. <span class = "Opis">
  86. <p style="margin-top:40px"></p>
  87. </span>
  88.  
  89. <span class="Zalogowany">
  90. <p style="margin-top:14px; margin-left:80%; font-family: Verdana; font-size:13px"><font color=#FFFFFF>Jesteś zalogowany jako: <?= $nick?></font></p>
  91. </span>
  92.  
  93. </body>
  94. </html>

Interesuje mnie to abym Produkty.php ( kod pliku wyżej w poście innym ) manipulował niezależnie od Opisy.php. Np. w pliku Produkty.php zmieniam sobie margin top i one nie wyjdą po za obszar, który jest zdeklarowany w index.cc (#ProduktyWLodowce)

Pozdrawiam.
jaslanin
CSS nic nie wie o includowaniu plików, on nie wie że masz kilka plików

jak więc cokolwiek robisz to musisz pamiętać że zadziała to na całym dokumencie, co najwyżej możesz to ograniczyć do jakiegoś fragmentu.

Np cały Produkty.php objemujesz divem unikalnym dla tego pliku i operujesz na CSS tak:

Kod
div.fileClass .otherSelector
Zielonkawy18
Dziękuję za odpowiedź, a mógłbyś zrobić coś na moim przykładzie? Wtedy bym zrozumiał i zapamiętał właśnie poprzez example.

Pozdrawiam
jaslanin
jeżeli mi ten Twój projekt spakujesz i prześlesz to tak.

Inaczej zajęło by mi to więcej czasu niż planuję na pomoc na forum. I nie będzie to możliwe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.