Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] odejmowanie komórek w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamilos809
Witam! Mam pewien problem z zapytaniem. Mianowicie chciałbym odjąć komórkę plusy od komórki minusy i wyświetlić wyniki w tabeli(lub bez) w porządku od największej do najmniejszej(liczby). Próbowałem to zrobić poprzez SUM ale coś nie poszło. Z góry dziękuję za odpowiedzi

b4rt3kk
Chodzi o coś takiego?

1. SELECT minusy-plusy AS wynik FROM tabela ORDER BY wynik DESC
kamilos809
Dziękuję bardzo!
O to chodziło, tylko nie wiedziałem właśnie jak zrobić żeby ująć wynik tego działania jako zmienną! dziękuje bardzo jeszcze raz smile.gif

////
Albo nie do końca jednak :/ bo...
to wyświetli tylko plusy i minusy. Ale nie wszystkie komórki w tej tabeli, czego nie ująłem w pytaniu. Da się to jakoś przerobić?
b4rt3kk
Cytat(kamilos809 @ 28.10.2012, 16:14:15 ) *
Dziękuję bardzo!
O to chodziło, tylko nie wiedziałem właśnie jak zrobić żeby ująć wynik tego działania jako zmienną! dziękuje bardzo jeszcze raz smile.gif

Nie ma sprawy. smile.gif

Cytat(kamilos809 @ 28.10.2012, 16:14:15 ) *
Dziękuję bardzo!

////
Albo nie do końca jednak :/ bo...
to wyświetli tylko plusy i minusy. Ale nie wszystkie komórki w tej tabeli, czego nie ująłem w pytaniu. Da się to jakoś przerobić?

Tak, da się.

1. SELECT inne, komorki, zapytania, oddzielone, przecinkami, minusy-plusy AS wynik FROM tabela ORDER BY wynik DESC
kamilos809
Dzięki. Szczerze wpadłem na to minutę przed Tobą, ale dzięki ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.