Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Z hdd na ssd
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
marcio
Witam umiescilem to tutaj z prostego powodu ze wiecej ludzi tu zaglada niz do dzialu komputery i oprograwanie, jesli jest zle to prosze przeniesc.

Na swieta chce sobie "podrasowac" troche laptopa, jestem zadowolony z jego wydajnosci nie lapie w ogole zadnych lagow czego bym nie wlaczyl.
Jednak czasami te troche wiecej wydajnosci nie zaszkodzi.
Chce zakupic dysk ssd lecz zanim to zrobie chcialbym wiedziec czy mozna w jakis sposob malo inwazyjny "zrzucic" wszystko co mam na hdd(system+aplikacje) na ssd?
Niby mozna to zrobic za pomoca gparted/parted magic lub dd(choc nie wiem co to jest) w linux-ie.
Ale czy macie jakis tutorial do tego na linux-ie az tak sie nie znam.Chyba ze istnieja jakies aplikacje pod windows-a choc w to watpie.

Znalazlem info ze mozna podlaczyc w dyski na raz(czyli moj hdd) i ssd na usb(za pomoca case-a) i potem skopiowac obraz z hdd na ssd i potem wymienic dyski ssd do srodka i hdd jako zewnetrzy, ale jak to sie ma w praktyce?

No i druga kwestia posiadam laptopa hp g6 1349sl specyfikacja czyli rozumiem ze posiada interfejs sata 3?Czyli jest on kompatybilny wstecz?Obsluzy tez sata 1/2?

Wiec mysle kupno tego:
  • http://compraonline.mediaworld.it/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=20000&storeId=20000&productId=17623430&langId=-1&category_rn=11302
  • http://compraonline.mediaworld.it/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=20000&storeId=20000&productId=16493148&langId=-1&category_rn=11302 (nie pisze jaki dokladnie to jest model)

Czy ktos z was juz to robil i moglby opisac co i jak?
webdice
Mogłeś napisać ten temat w dziale Przedszkole, jest zdecydowanie częściej odwiedzany. Przenoszę.
cepa
jezeli masz dwa dyski o takiej samej liczbie sektorow, to mozesz podpiac je do osbnej maszynki z linuchem i na niej odpalic kopiowanie blokowe z urzadzenia na urzadzenie, cos w stylu:

dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=1M

to przeniesie kazdy bajt z jednego dysku na drugi czyli caly system plikow wraz z ukladem partycji

marcio
No tak problem w tym ze hhd ma 500gb a ssd bedzie prawdopodobnie 120/128gb
Co do partycji to wiem ze moga pozmieniac sie ich "nazwy"

Mozna jakos ominac problem z roznica w wielkosci dyskow?
Czytalem niby ze mozna ale jest to dla mnie temat rzeka haha.gif
abort
Jak rozumiem, chcesz mieć "kontrolowaną hybrydę", czyli dwa dyski (systemowy ssd i sata jako dodatkowy). Jeśli tak, to polecałbym rozwiązanie:
Musisz zrobić "coś", co utworzy Ci na SSD i na SATA dwie takie same partycje - przy czym na SATA musi to być partycja zawierająca systemowy dysk C:, a na SATA ta artycja STANIE się partycją systemową. Potem robisz to, co podpowiedział cepa... Problemy (największe) jakie możesz spotkać, sa dwa:
1. Wielkość aktualnej partycji systemowej (działającego dysku C: Windowsa) jest większa niż rozmiar dysku ssd - musisz zrobić tak, by na tej partycji znalazło się conajwyżej tyle danych co na dysku SSD, a potem ZMNIEJSZYĆ partycję.
2. Zakładasz na dysku ssd partycję o TAKIEJ SAMEJ wielkości (optymalnie taka sama ilość sektorów/ścieżek/głowic) co partycja systemowa C:Windows
3. Klonujesz dane z partycji C:windows na dysk ssd, na tę partycję, która będzie systemową.

W zasadzie jest to identyczny problem jak problem nazywający się "migracja systemu na większy dysk". Problem w tym, że nigdy tego nie robiłem. Ale gdybym miał robić, to posłużyłbym się narzędzami:
- GPartEd - do zmiany wielkości partycji (tym narzędziem się posługiwałem - działało u mnie bez zarzutu). Dostępne na sieci jako Linux-based live CD
- linux live CD - i może to być jakakolwiek dystrybucja - bo służyć będzie tylko do odczytania dokładnych wartości C/H/S (czyli cylinders/heads/sectors).
- clonezilla do klonowania danych pomiędzy dyskami. Tu moje doświadczenie kończy się na używaniu tego jako narzędzia do backupu całej partycji systemowej windowsa (na dysk sieciowy). Odtwarzanie zbackupowanych partycji też działa (z sieci na dysk). U Ciebie będziesz backupował po prostu na inny dysk. Powinno zadziałać.

Jedyny problem, jaki widzę, to sposób, w jaki Windows może rozpoznać Twój nowy dysk - być może będzie trzeba "jakoś" mu powiedzieć, by z nowego dysku wystartował (analogie z linuksianymi lilo czy grubem się kłaniają).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.