Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Obliczanie odległości miedzy dwoma punktami na mapie .
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
srwsio
Witam
Powiedzmy mamy mapę 100 na 100 px. Mam na niej dwa punkty. Jeden A(5,5) a drugi powiedzmy B(24,23). Jak obliczyć odległości między nimi. Postaram napisać sobie to sam tylko gdzie zacząć. Szukałem w google ale coś źle szukam gdyż nie mogę nic podobnego znaleźć.

pzdr
Zielonkawy18
O ile dobrze pamiętam jest na to wzór matematyczny. Np. tu: http://matematyka.pisz.pl/strona/1248.html
XP'ek
zgadzam się jest wzór ale jeśli mówimy tutaj o mapie to też musi ująć skalę mapy by przeliczenie było mniej więcej rzeczywiste smile.gif
Zielonkawy18
TO na pewno, ale to już autor pewnie wie i to jest też proste :-)
-red-
Podstawą jest tutaj zwykłe twierdzenie pitagorasa.
srwsio
Dzięki wielkie, tego wzoru własnie szukałem.

pozdrawiam

ps. skala nie potrzebna gdyż jest to czyste liczenie między własnie takimi pkt.
punoljoe
pewnie... najlepiej wstawić na forum i niech mi napiszą. Zakładam, że jeśli ktoś się bierzę za programowanie to nie jest to tłuk, który ledwo ukończył podstawówkę.... a wiedza potrzebna do tego zadania nie wykracza poza zakres szkoły podstawowej. Problem: nie chce się myśleć bądź nie potrafi się korzystać z wiedzy już pozyskanej.
srwsio
Pewnie łatwo takiemu .............(wstawcie co Wam pasuje) jak ty oskarżać. Mam 31 lat, szkołę to ja skończyłem 12 lat temu. Nie każdy tutaj jest "programistą". Ja nie biorę się za programowanie ale dla własnej przyjemności i mini hobby coś tam sobie tworzę.

Nie wiem czy wypowiedzią o szkole podstawowej chciałeś mnie urazić czy nie. Ale ci się nie udało. Takich pseudo pomocników jak Ty widzę jest wielu. Czy wiesz co to jest Netykieta? Może się z nią zapoznaj bo Twa wypowiedź nie jest niczym innym jak tylko i wyłącznie spamem nie wnoszącym nic do tematu. Niby taki mądry a jednak nie biggrin.gif

pozdrawiam tych co się nie napinają biggrin.gif
punoljoe
ale chyba jadąc ze Szczecina do Poznania wiesz, że lepiej jechać np. na Gorzów Wlkp. niż na Szczecinek i dopiero w kierunku południowych na Chodzież? (to taki 'mój trójkąt pitagorasa). Człowieku, podstawowe rzeczy jak dodawanie , odejmowanie, mnożenie, dzielenie, wzór na pole kwadratu, prostokąta czy twierdzenie pitagorasa to podstawy podstaw... i wymówka , że ukończyłem szkołę kilka lat temu jest co najmniej śmieszna. Nie moim celem jest atakować i obrażać, ale zanim dodasz post i zajmujesz czas innych , to postaraj się rozwiązać problem samemu, bo jest banalny. Dla zachęty nakieruję Cię na coś z mapą i obliczaniem odległości tras związanego , a mianowicie 'problem komiwojażera'. Ucz się ucz mini hobbisto biggrin.gif
Zielonkawy18
Oj, złość, zawiść i zero zero kultury. Ktoś się o coś pyta to nie musisz mu odpisywać na posta i skoczyć do innego topicu. Skoro jesteś taki mądry to znajdź i rozwiązuj sobie problemy NP-trudne a nie rzuczasz tutaj zagadnieniami algorytmicznymi, które pewnie znasz ze słyszenia tylko.

Ucz się ucz mini hobbisto - pycha przemawia.
Pawel_W
Zielonkawy18, niestety zgodzę się z punoljoe, ludzie mają teraz w internecie wszystko podane na tacy i nawet nie chce im się po to sięgnąć, wystarczyło poszukać w google "obliczanie odległości między 2 punktami" i założę się, że na pierwszej stronie znalazłby rozwiązanie problemu... obecne forum ma niewiele wspólnego z tym, które zapamiętałem z początków nauki programowania, wtedy zadawano tu sensowne pytania wynikające z rzeczywistych problemów a nie braku chęci do kiwnięcia palcem i zrobienia czegoś samemu...
Zielonkawy18
Może i racja, ale moim zdaniem skoro autor napisał, że źle szuka czy coś to nie winno się tego komentować.... Albo pomagamy albo nie smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.