Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grafika wektorowa na stronach internetowych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Generic
Witam. Od pewnego czasu myślę nad zamieszczeniem grafiki wektorowej na mojej stronie. Oczywiście zanim założyłem temat to szperałem w wyszukiwarce czy nikt nie bawił się w ową grafikę. Jak sami wiemy grafika wektorowa pozwala nam na powiększenie obrazu nie tracąc przy tym jakości obrazu. Z naszymi stronami też różnie bywa i na nie których urządzeniach obecna grafika może być nieestetyczna. Jak więc miałoby się to w przypadku grafiki wektorowej jeśli by wrzucić taką na np. tło? Jak myślicie, jest to opłacalna robota? Stosujecie ją? Czekam na wasze zdanie. Pozdrawiam.
prowseed
Pamiętaj, że przy grafice wektorowej procesor musi sobie pomyslec jak ona ma wygladac. Na urządzeniach mobilnych to może być 'pain in the ass' jeśli za mocno zaszalejesz w temacie. Wektory ogolnie sa fajne, do weba rowniez, ale czesto niedoceniane lub zle uzywane.

Zachecam do szybkiej lektury:
http://www.alistapart.com/articles/using-s...kgrounds-part-i

Osobiscie svg uzywam do takich elementow jak ikony na przyciskach, rzadko gdziekolwiek indziej. Gdy klient powie: "30% większe proszę" nie ma problemu, by to bardzo szybko powiększyć. Jeżeli natomiast chcesz używać svg by być niezależnym od rozdzielczości to radzę się zapoznać z plusami i minusami tego zjawiska, przy czym jeśli chodzi o tło, to raczej nie ma problemu.

I tylko spytam: na jakich urządzeniach "obecna" grafika ma być nieestetyczna? Mówisz o maczkach i retinie? Na to juz sa triki dobre, chociazby image-2x
ixpack
canvas + svg = tlo smile.gif

Fajne fajne rzeczy mozna robic z canvas tak btw., widzialem stronke co canvas uzywala do gry a'la mario (co prawda nie byla to grafika wektorowa).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.