Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kurs, a potem?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Exemu
Przeczytałem parę kursów w Internecie o PHP, co-nieco rozumiem, jednak co dalej? Zrobiłem skrypt, który wysyła maila ze strony, ale to wszystko. Jak mógłbym się bardziej poduczyć?
nospor
Pisać, pisać i jeszcze raz pisać.
Exemu
No tak, tylko co? Większości nie będę umiał, co powinienem napisać na początek? Żeby nie było 6 miliardów nowych funkcji, tylko te bardziej podstatowe.
Szymciosek
For, while, foreach, if / else, switch / case, class, function, post, get...

Poczytaj o tym. Jak tego używać w php itd.
Zielonkawy18
Też ucze się PHP, zapraszam do wspólnej nauki. PW.
punoljoe
zabawy w przerabianie ciągów znakowych, operacje na pikach... np. wprowadzanie do pliku wyników z lotka i potem obliczanie Twojej 6 różnymi metodami, zabawa z macierzami... warcaby, rysowanie grafów... jeszcze wymienić propozycje? wink.gif do roboty chopcze biggrin.gif no a potem to co początkujący programiści lubią najbardziej -> php obiektowy, wykorzystywanie class abstrakcyjnych, dziedziczenia i tworzenie odpowiednich interfejsów, zabawa ze zmiennymi o różnych zasięgach i prawach dostępu. Miłej zabawy smile.gif
Exemu
Nie chodzi mi o różne funkcje czy coś, tylko coś do napisania, dajcie jakiś łatwy przykład czegoś, co mógłbym napisać w PHP.
Spawnm
CMS, klon demotów, prosta gierga via ogame?
punoljoe
możesz mi napisać portal który tworzę w ramach treningu biggrin.gif
Exemu
Cytat
CMS, klon demotów, prosta gierga via ogame?

Ha, na pewno zrobię / Ha, na pewno zrobię / Ha, na pewno zrobię.

To ma być łatwe! Dla początkującego, nie dla profesjonalisty!!
jaslanin
System zarządzania albumami na bazie danych w wykorzystaniem PDO:
- logowanie
- CRUD czyli dodawanie, edycja, usuwanie, lista albumów.
- zabezpieczenie przed hackerami SQL INJECTION, XSS, CSRF, session fixation, LFI, RFI
- właściwe przechowywanie haseł dostępowych np. phpass

Później:
- wielu użytkowników
- różne uprawnienia dla użytkowników
- dzielenie kolekcji albumów
- potwierdzenie rejestracji przez emaila
itd.
Spawnm
Blog sobie napisz, taki z admin panelem. Nic łatwiejszego juz chyba nie ma.
Exemu
Cytat(jaslanin @ 1.11.2012, 21:10:51 ) *
System zarządzania albumami na bazie danych w wykorzystaniem PDO:
- logowanie
- CRUD czyli dodawanie, edycja, usuwanie, lista albumów.
- zabezpieczenie przed hackerami SQL INJECTION, XSS, CSRF, session fixation, LFI, RFI
- właściwe przechowywanie haseł dostępowych np. phpass

Później:
- wielu użytkowników
- różne uprawnienia dla użytkowników
- dzielenie kolekcji albumów
- potwierdzenie rejestracji przez emaila
itd.

Aha, wszystko rozumiem...
Takie do dla profesjonalisty, ja dopiero jestem świeżo po przeczytaniu prostych kursów!
nospor
1) To po grzyba się pytasz skoro masz w 4 literach co ci doradzają?

2) To co ci napisano to nie jest dla profesjonalisty.... to są właśnie początki. Jak nie chcesz to nie rób i nie zawracaj ludziom głowy.
Spawnm
wyświetl 'hello world' ...
nospor
@Spawnm nie wymagaj od niego zbyt wiele bo i na ciebie nakrzyczy.... wink.gif
Evinek
Wyświetlanie newsów z plików.
Wysyłanie zdjęć i wyświetlanie wszystkich z jednego folderu.
CuteOne
To, może inaczej:
1. pobierz sobie jakąś gotową stronę/forum/bloga/cmsa i zacznij przy niej/nich majstrować
2. napisz kalkulator za pomocą HTML'a i PHP
3. formularz zamówień towarów - wpisujesz nazwę towaru, ilość a skrypt oblicza cenę i zapisuje do pliku

Serio przykładów, można mnożyć w nieskończoność.. ważne, żebyś pisał, pisał i jeszcze raz pisał
prowseed
No to może naleśniki?
Na prawdę masz takie ograniczenia myślowe, że nie potrafisz sam sobie wyobrazić prostej aplikacji?
Spawnm
Ale jakie on kursy czytał że nic nie potrafi napisać?
Może książkę do php sobie kup, tam będzie opisane jak napisać blog, cms, sklepik itd.
CuteOne
Spawnm te internetowe kursy, można w większości o kant czterech liter rozbić. Jakoś tydzień temu sam szukałem dobrego kursu dla kolegi, który zainteresował się programowaniem i mogę powiedzieć tylko jedno - bida z nędzą (przynajmniej w ojczystym języku). Większość opisuje podstawy ale żaden nie jest napisany dla kogoś kto już wie co to "zmienna i funkcja" - nie ma hmmm praktycznych przykładów wykorzystania nabytej wiedzy. I tak jak mówisz jedynie zakup książki, może nauczyć czegoś ponad podstawy

Damonsson
Forum: Szukam - przejrzyj sobie ten temat, od koloru do wyboru.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.