Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z include i katalogami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
a79rtur
czesc
mam nastepujacy problem ,jak rozwiazac taką sytuacje : w pliku konfig.php(znajdujacym sie w katalogu glownym strony) mam ustawione sciezki (wzgledem katalogu glownego) do paru katalogow. jesli odwoluje sie do zmiennych zawierajacych te sciezki ze skryptu ktory jest w katalogu glownym to wszystko jest ok. natomiast jesli z pliku w innym katalogu to wyskakuje blad ze nie ma takiego katalogu. domyslam sie ze dany skrypt szuka tych sciezek wzgledem siebie a nie wzgledem glownego katalogu. jak to rozwiazac?
tumczasty
może dopisywać na początku ścieżki ukośnik (/) oznaczający katalog główny
Yarecki
  1. <?php
  2.  
  3. define( 'ROOT_DIR', '/home/johny/public_html' );
  4.  
  5. define( 'SUBDIR', ROOT_DIR . '/podkatalog/' );
  6. define( 'SUBDIR2' ROOT_DIR . '/podkatalog2/' );
  7.  
  8. // Użycie w skrypcie
  9. require_once SUBDIR2 . 'plik.php';
  10.  
  11. ?>
a79rtur
do tumczasty:
tak. ale to mi dziala tylko wtedy gdy strone mam w katalogu glownym www
a jesli strona jest w jakims innym katalogu to juz nie bardzo

do Yarecky:
a jakbym zamiast :
'/home/costam/costam_html'
dał :
$_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]

to czy zadziała i bedzie tez dzialac po przeniesieniu gdzie indziej ?np z localhosta na server linuxowy?
Yarecki
Cytat(a79rtur @ 2004-09-07 21:28:42)
do Yarecky:
a jakbym zamiast :
'/home/costam/costam_html'
dał :
$_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]

to czy zadziała i bedzie tez dzialac po przeniesieniu gdzie indziej ?np z localhosta na server linuxowy?

Ja preferuje taki sposób, który podałem, ponieważ na jednym koncie nie mam dostępu do katalogu, który wskazuje $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']. Jeśli Twoja strona jest w katalogu wskazywanym przez $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] to nie widzę problemów, żeby z tego kożystać.

Taki sposób zapisu powinien wszędzie działać, bo np. stała SUBDIR = /home/johny/public_html/podkatalog/ więc nie ma możliwości pomylenia katalogów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.