Witam,
mam problem z zapytaniem SQL. Mam jedną tabelę z dużą ilością pól (ok 20). Załóżmy że w danej tabeli unikalna jest kombinacja pól - symbol i grupa, czyli w danej grupie pole symbol jest unikalne, w innej grupie to pole może się powtórzyć. Mam sporo takich grup. Chciałbym porównać rekordy z innych grup z rekordem wzorcowym i wyrzucić tylko te rekordy które różnią się na którymś z pól, i najlepiej żeby dało się od razu określić na jakim polu się to różni - wtedy będzie łatwiej to analizować (oczywiście jeśli wszystkie pola są zgodne to tylko chciałbym żeby zapytanie zwróciło rekord wzorcowy). Czy da się to zrobić jakoś sprytnie w mysql bo na razie pobieram dla każdego "wzorca" rekord, następnie wyciągam rekordy z tym samym symbolem ale inną grupą i w PHP za pomocą tablic i pętli porównuję wszystkie wartości ale nie wydaje mi się że to optymalne rozwiązanie i można te porównania przerzucić na silnik bazy danych.
Przykładowa tabela
id
symbol
grupa
pole_a
pole_b
pole_c
.........
pole_z
ID jest nieistotne, symbol i grupa tak jak pisałem wcześniej to para unikalna a reszta pól jest do porównania.