@cudny: mam wątpliwości. Z ciekawości obejrzałem google trends dla kilku języków programowania, czyli: C, Java, JS, PHP, Python. I jak tak patrzę sobie na
~3letnie wykresy google trends dla w/w języków programowania, to mogę skonstatować że:
- C mimo niewątpliwie silnej pozycji na rynku ma silnie zafałszowane w górę wyniki w GT (frazy "vectra C" czy "nokia C" dają do myślenia)
- Java jawi się głównie jako rynek aplikacji mobilnych, głównie gier
- PHP wcale tak źle się nie ma, choć widać spadek w 3letnim okresie
- Javascript ma marginalne "powodzenie" (ze spadkiem z 12% do 9%), imo jest bardziej popularna, a sam spadek można próbować tłumaczyć metodologią pomiaru...
- Python też balansuje na marginesie poparcia, choć, co ciekawe, popularność w 3 latach się nie zmienia (+/- 1% to błąd pomiaru). I tu zabawność: najczęściej wyszukiwaną frazą dotyczącą pythona jest... "Monty Python"

Oczywiście nie wiem, czy kolumna "Podobne hasła" ma wpływ na wyniki, czy niekoniecznie, wszak w temacie samego pythona szukanie "python download" a "monty python" jest (na logikę biorąc) przeciwstawne... Ogólnie mówiąc, jeśli wziąć pod uwagę wyniki kolumny "podobne hasła" i wyniki na wykresie, to merytorycznie rzecz biorąc, PHP wcale tak źle nie stoi...
P.S.
Wyszło na to, że napisałem swoje zdanie n/ google trends i pokrywa się ono z tym, co napisali thek i pyro... Co w sumie jakoś mnie nie dziwi )