Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ranking popularności frameworków PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pyro
Czy znacie / istnieje jakiś sensowny ranking frameworków? I nie chodzi mi tutaj o strony, gdzie decydują o ich popularności głosy użytkowników, bo zazwyczaj tych głosów jest tak mało, że niczego to nie rozstrzyga. Zresztą mogłoby się wydawać, że jednym z najpopularniejszych jest Yii (prawie wszędzie jest na wysokiej pozycji), ale Google Trends mówi już coś innego: http://www.google.com/trends/explore#q=yii...,%20codeigniter . Kiedyś widziałem jakąś stronę, gdzie frameworki były oceniane na podstawie wielu czynników (community, usability, extension possibilities, etc), ale nie mogę jej znaleźć. Może już nie istnieje?
!*!
Raczej niczego "lepszego" od Google Trends nie znajdziesz, ponieważ trudno o większą bazę danych. Pamiętam że w dziale Oceny, była strona która robiła zestawienia na podstawie ofert pracy.
KKzone
http://www.phpframeworks.com/ smile.gif
Spawnm
Mnie w tym trendzie dziwi popularność cakePHP oraz niska pozycja symfony o.O
pyro
Cytat(KKzone @ 18.11.2012, 12:51:44 ) *

To jest porównanie, a nie ranking. A ilość głosów w TOP10 nie rozstrzyga zupełnie niczego.

Cytat(Spawnm @ 18.11.2012, 12:57:39 ) *
Mnie w tym trendzie dziwi popularność cakePHP oraz niska pozycja symfony o.O

No właśnie mi też. Generalnie przy różnych rzeczach te wyniki Google Trends wydają mi się dziwne. Nie wiem czy mam dalej do niego zaufanie tongue.gif
thek
Kwestia doboru słów w trends smile.gif Wywal z wszystkich framework -> http://www.google.com/trends/explore#q=yii...,%20codeigniter albo dodaj wszędzie ten framework http://www.google.com/trends/explore#q=yii...ter%20framework i wyniki od razu zupełnie inne smile.gif Bo trends mierzą tylko popularność określonych słów kluczowych, więc tak naprawdę trzeba się "wstrzelić" w nie. Kapitalne pole do manipulacji. Wystarczy wiedzieć jakie są popularne, jakie nie i "ustawić" sobie je by wykazać przewagę popularności odpowiednich frameworków. Myślę, że najbardziej zbliżony do prawd byłby ten, gdzie wszędzie framework usuwamy.
pyro
Tyle, że np. do "Zend" pasuje mnóstwo innych rzeczy, bo jest to cała organizacja, więc tych szukań propo frameworka to tylko odsetek tego, co jest pokazane. W pozostałych przypadkach podobnie.
thek
@pyro: problem w tym, że trends pokazuje jedynie popularność słowa kluczowego. Ja nigdy jeszcze nie napisałem frazy: nazwa_frameworka framework smile.gif Zawsze jest to nazwa_frameworka inne słowa o jakie mi chodzi, bo jak gros, używam tego jako ogranicznika przy problemach. Przykładowo ostatnio dużo z symfony2 pracuję i stąd mam frazy typu: symfony2 form custom type, symfony2 event listener i masę podobnych. One nijak się nie łapią na trendsy wink.gif Trends pokaże Ci jedynie takie kombinacje jakie były wyszukiwane, a nie takie gdzie ich częścią była poszukiwana fraza. Stąd nie patrzę na google trends ale wielkość społeczności wokół określonego fw i jej aktywność, bo to one dają Ci tak naprawdę obraz czy warto w to wchodzić. W chwili obecnej IMHO zend, symfony, choć yii trochę miesza w stawce. Problemem jest fakt, że CI jest już lekko nieświeży i na chwilę obecną skłaniałbym się ku sf2 i nowemu zendowi. Nie są idealne, ale nie siedzą jak inne w kompatybilności wstecznej i przez to korzystają z tego co PHP ma od jakiegoś czasu, nie przeszkadzając zanadto programiście także w używaniu świeższych rzeczy, a także nie zmuszają do ekwilibrystyki z powodu jakichś dziwnych konwencji samego frameworka wink.gif
pyro
Tak wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Zresztą jak już wspomniałem takie wyniki są na tyle dziwne (tzn. może nie dziwne, ale tyle nam mówią), że nie da się określić rozwiązania problemu. Wygląda na to, że warto patrzeć tylko na community frameworków, ale też nie jest to idealne rozwiązanie. Ktoś chyba musiałby naprawdę nieźle się napracować, żeby określić taki ranking smile.gif .

Cytat(!*! @ 18.11.2012, 12:34:31 ) *
Raczej niczego "lepszego" od Google Trends nie znajdziesz, ponieważ trudno o większą bazę danych. Pamiętam że w dziale Oceny, była strona która robiła zestawienia na podstawie ofert pracy.

Pamiętasz może jaki tytuł bądź słowa kluczowe miał ten temat? Nie mogę go znaleźć.
!*!
Temat: www trendy rynku pracy it (http://jobtrends.pl) pomyliłem się, byłem przekonany że zestawienie na tej stronie miało szerszy zasięg.
everth
Objc dwa oczka wyżej niż COBOL. Od razu idę zaktualizować cennik tongue.gif
!*!
Cytat(everth @ 19.11.2012, 12:31:57 ) *
Objc dwa oczka wyżej niż COBOL. Od razu idę zaktualizować cennik tongue.gif

http://matipl.pl/2012/07/11/objective-c-zdobylo-rynek/
Niktoś
Cytat

Zabawne, że ktoś wkomponował transact sql jak i PL/SQL do grupy języków programowania
cudny
Dla mnie zabawniejsza jest tendencja zniżkowa dla JS.
Chyba bardzo sobie wzięli do serca wypowiedź Zuckerberga odnośnie mobilnych aplikacji javascriptowych biggrin.gif
abort
@cudny: mam wątpliwości. Z ciekawości obejrzałem google trends dla kilku języków programowania, czyli: C, Java, JS, PHP, Python. I jak tak patrzę sobie na ~3letnie wykresy google trends dla w/w języków programowania, to mogę skonstatować że:
- C mimo niewątpliwie silnej pozycji na rynku ma silnie zafałszowane w górę wyniki w GT (frazy "vectra C" czy "nokia C" dają do myślenia)
- Java jawi się głównie jako rynek aplikacji mobilnych, głównie gier
- PHP wcale tak źle się nie ma, choć widać spadek w 3letnim okresie
- Javascript ma marginalne "powodzenie" (ze spadkiem z 12% do 9%), imo jest bardziej popularna, a sam spadek można próbować tłumaczyć metodologią pomiaru...
- Python też balansuje na marginesie poparcia, choć, co ciekawe, popularność w 3 latach się nie zmienia (+/- 1% to błąd pomiaru). I tu zabawność: najczęściej wyszukiwaną frazą dotyczącą pythona jest... "Monty Python" smile.gif

Oczywiście nie wiem, czy kolumna "Podobne hasła" ma wpływ na wyniki, czy niekoniecznie, wszak w temacie samego pythona szukanie "python download" a "monty python" jest (na logikę biorąc) przeciwstawne... Ogólnie mówiąc, jeśli wziąć pod uwagę wyniki kolumny "podobne hasła" i wyniki na wykresie, to merytorycznie rzecz biorąc, PHP wcale tak źle nie stoi...

P.S.
Wyszło na to, że napisałem swoje zdanie n/ google trends i pokrywa się ono z tym, co napisali thek i pyro... Co w sumie jakoś mnie nie dziwi )

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.