Kilka tygodni temu zarejestrowalem dzialalnsoc gospodarcza. Nazwe bede uzywal jedynie na fakturach i w urzedach bo posiadam kilka brandów, wiec nazwe firmy potraktowalem drugorzednie. Wymyslilem nieglupia nazwe, ale nie zarejestrowalem domeny - nie potrzebowalem jej. Gdy tylko wpis o mojej dzialalnsoci pojawil sie online, otrzymalem takiego maila:
Cytat
Witam,
Zauważyłem, że padł Pan ofiarą podebrania nazwy domeny z nazwą Pana firmy.
Działa to tak, że w momencie rejestracji Pana działalności osoba śledząca na bieżąco nowe wpisy w rejestrze przedsiębiorców zarejestrowała szybko tą domenę licząc na ofertę odsprzedaży.
W tym przypadku zarejestrował Pan firmę o nazwie (mojanazwa) i od razu ktoś zarejestrował domenę (mojanazwa).pl i dał na niej formularz kontaktowy. Teraz taka osoba czeka na kontakt w sprawie zakupu domeny po zwykle bardzo wysokich cenach.
Ja prowadzę firmę informatyczną i chcę Pana uczciwie poinformować, że ta domena nie jest na szczęście zajęta na rok.
Po sprawdzeniu w bazie WHOIS w NASK widzę, że została zarejestrowana do tzw. testów (dwa tygodnie).
Jest szansa przechwycić tą domenę i nie dać się naciągnąć na zakup po wygórowanych cenach.
Może Pan to sam zrobić bez niczyjej pomocy.
Jeśli natomiast jest Pan zainteresowany tą domeną do wykorzystania na stronę internetową, wizytówkę w sieci lub na pocztę e-mail a nie ma wiedzy jak to zrobić to proszę dać znać. Postaram się przejąć tą domenę.
Biorąc pod uwagę, że coroczna cena przedłużenia domeny u rejestratora to 49,99zł to narzucam sobie 5zł miesięcznie marży i oferuję opiekę nad tą domeną w kwocie 9zł brutto miesięcznie. Wystawiam fakturę VAT, więc wrzuca Pan sobie w koszty. Nie martwi się Pan o konfigurację domeny i o wpisy DNS.
Proszę rozważyć i dać znać.
Pozdrawiam,
Lider IT /ciach/
Zauważyłem, że padł Pan ofiarą podebrania nazwy domeny z nazwą Pana firmy.
Działa to tak, że w momencie rejestracji Pana działalności osoba śledząca na bieżąco nowe wpisy w rejestrze przedsiębiorców zarejestrowała szybko tą domenę licząc na ofertę odsprzedaży.
W tym przypadku zarejestrował Pan firmę o nazwie (mojanazwa) i od razu ktoś zarejestrował domenę (mojanazwa).pl i dał na niej formularz kontaktowy. Teraz taka osoba czeka na kontakt w sprawie zakupu domeny po zwykle bardzo wysokich cenach.
Ja prowadzę firmę informatyczną i chcę Pana uczciwie poinformować, że ta domena nie jest na szczęście zajęta na rok.
Po sprawdzeniu w bazie WHOIS w NASK widzę, że została zarejestrowana do tzw. testów (dwa tygodnie).
Jest szansa przechwycić tą domenę i nie dać się naciągnąć na zakup po wygórowanych cenach.
Może Pan to sam zrobić bez niczyjej pomocy.
Jeśli natomiast jest Pan zainteresowany tą domeną do wykorzystania na stronę internetową, wizytówkę w sieci lub na pocztę e-mail a nie ma wiedzy jak to zrobić to proszę dać znać. Postaram się przejąć tą domenę.
Biorąc pod uwagę, że coroczna cena przedłużenia domeny u rejestratora to 49,99zł to narzucam sobie 5zł miesięcznie marży i oferuję opiekę nad tą domeną w kwocie 9zł brutto miesięcznie. Wystawiam fakturę VAT, więc wrzuca Pan sobie w koszty. Nie martwi się Pan o konfigurację domeny i o wpisy DNS.
Proszę rozważyć i dać znać.
Pozdrawiam,
Lider IT /ciach/
Czyli piekne odwrócenie kota ogonem. Nie trzeba byc wybitnym intelektualistą, aby wątpić w szczere chęci niesienia pomocy przez tego "Lidera IT". Na poczatku olalem goscia bo nie potrzebuje tej domeny. Nic nie odpisalem i nie wchodzilem na tą domene. Minelo juz 2 tygodnie i... test domeny trwa nadal! Wedlug who.is test domeny przedluzyl sie z 14 dni na 17. Jak to mozliwe?
Wszyscy wiemy o co w tym chodzi. To czyste frajerstwo - żerowanie na ludziej niewiedzy i naiwności. Czy da sie cos z tym zrobic? Czy mozna takiemu frajerowi narobic kolo dupy? np. odebrac domene na drodze sądowej?