Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cybersquatting po polsku
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Twist
Cybersquatting po polsku

Kilka tygodni temu zarejestrowalem dzialalnsoc gospodarcza. Nazwe bede uzywal jedynie na fakturach i w urzedach bo posiadam kilka brandów, wiec nazwe firmy potraktowalem drugorzednie. Wymyslilem nieglupia nazwe, ale nie zarejestrowalem domeny - nie potrzebowalem jej. Gdy tylko wpis o mojej dzialalnsoci pojawil sie online, otrzymalem takiego maila:

Cytat
Witam,

Zauważyłem, że padł Pan ofiarą podebrania nazwy domeny z nazwą Pana firmy.

Działa to tak, że w momencie rejestracji Pana działalności osoba śledząca na bieżąco nowe wpisy w rejestrze przedsiębiorców zarejestrowała szybko tą domenę licząc na ofertę odsprzedaży.

W tym przypadku zarejestrował Pan firmę o nazwie (mojanazwa) i od razu ktoś zarejestrował domenę (mojanazwa).pl i dał na niej formularz kontaktowy. Teraz taka osoba czeka na kontakt w sprawie zakupu domeny po zwykle bardzo wysokich cenach.

Ja prowadzę firmę informatyczną i chcę Pana uczciwie poinformować, że ta domena nie jest na szczęście zajęta na rok.
Po sprawdzeniu w bazie WHOIS w NASK widzę, że została zarejestrowana do tzw. testów (dwa tygodnie).

Jest szansa przechwycić tą domenę i nie dać się naciągnąć na zakup po wygórowanych cenach.

Może Pan to sam zrobić bez niczyjej pomocy.

Jeśli natomiast jest Pan zainteresowany tą domeną do wykorzystania na stronę internetową, wizytówkę w sieci lub na pocztę e-mail a nie ma wiedzy jak to zrobić to proszę dać znać. Postaram się przejąć tą domenę.

Biorąc pod uwagę, że coroczna cena przedłużenia domeny u rejestratora to 49,99zł to narzucam sobie 5zł miesięcznie marży i oferuję opiekę nad tą domeną w kwocie 9zł brutto miesięcznie. Wystawiam fakturę VAT, więc wrzuca Pan sobie w koszty. Nie martwi się Pan o konfigurację domeny i o wpisy DNS.

Proszę rozważyć i dać znać.

Pozdrawiam,
Lider IT /ciach/

Czyli piekne odwrócenie kota ogonem. Nie trzeba byc wybitnym intelektualistą, aby wątpić w szczere chęci niesienia pomocy przez tego "Lidera IT". Na poczatku olalem goscia bo nie potrzebuje tej domeny. Nic nie odpisalem i nie wchodzilem na tą domene. Minelo juz 2 tygodnie i... test domeny trwa nadal! Wedlug who.is test domeny przedluzyl sie z 14 dni na 17. Jak to mozliwe?

Wszyscy wiemy o co w tym chodzi. To czyste frajerstwo - żerowanie na ludziej niewiedzy i naiwności. Czy da sie cos z tym zrobic? Czy mozna takiemu frajerowi narobic kolo dupy? np. odebrac domene na drodze sądowej?
nospor
Cytat
Czyli piekne odwrócenie kota ogonem. Nie trzeba byc wybitnym intelektualistą, aby wątpić w szczere chęci niesienia pomocy przez tego "Lidera IT".
No ba, bo przecież niby jakim cudem:
Cytat
Zauważyłem, że padł Pan ofiarą podebrania nazwy domeny z nazwą Pana firmy.

on to zauważył? Też musiał śledzić nowo zarejestrowane firmy smile.gif
Zapytaj się go o to w mailu, ciekawe co odpisze smile.gif
phpion
Niestety coraz więcej takich cwaniaków. Do taty ostatnio dzwonili w sprawie domeny. Firma taty ma domenę nazwa.miejscowosc.pl. Gościu twierdził, że zgłosił się do nich klient z chęcią rejestracji nazwa-miejscowosc.pl no i oni lojalnie uprzedzają i dają pierwszeństwo w zakupie domeny. Pozwoliłem sobie z gościem pogadać udając zainteresowanego, wciskał kit jak młody szklarz. Sęk w tym, że dobrych kilka lat temu była dokładnie taka sama sytuacja - tata również otrzymał telefon, że ktoś chce stworzyć stronę w podobnej domenie. Różnica jednak jest taka, że tym razem cena była promocyjna (149 zł), w tamtym przypadku było to ładne kilkaset złotych. Zatem przestrzegam przed becco.pl (nazwy poprzedniego "dobroczyńcy" nie pamiętam).
Twist
To jest biznes, który dziala na zasadzie - stwórzmy problem i zarabiajmy na rozwiązaniu go. Wychodzi z zalozenia, że klient to osoba, którą trzeba orżnąć, zamiast osoba, której chcemy pomóc. Nieszczerość, złe intencje, wykorzystywanie niewiedzy - tak sie nie buduje biznesu.
Myślę, że w moim przypadku droga sądowa będzie trudną opcją, poniewaz domena jest tylko testowana, nie jest "zakupiona". I pewnie jest jakis automat, który przedluza te testy. Moze wykupic opcję na domene? Lub skorzystac ze stron przechwytujacych?
Po co? dla własnej satysfkacji.

Jesli sie nie uda to bede staral sie ostrzegac ludzi przed "Liderem IT" Przemysławem Szałańskim. Chciał zarobić 5zł a jedynie co osiągnie to czarny PR.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.