Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja Serwerów
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Hosiek
Do tej pory wykupywałem serwery dedykowane, jednak naszła mnie ochota aby zakupic wlasny serwer i zrobić swoją małą serownie w domu, do tej pory nie miałem problemów z konfiguracją, jednak podłączenie takiego w domu to juz inna sprawa i nie moge sobie z tym poradzic.
Kupiłem 3 serwery "IBM eserver xseries x335"
Procesor: Xenon 2x 3.06ghz
Ram: 2GB
Dyski: 2x 60GB

Chce te serwery sterować zdalnie, podłaczam je do neta lecz juz nie wykrywa mi jako podłączone, nie podłączyłem do nich monitora gdyż obecnie nie mam odpowiedniego kabla, czy jest to konieczne czy można sie jakoś połączyc bez uzywania monitora ?
tomczyk
To zależy co masz na tych serwerach, jak są skonfigurowane i czy wg coś na nich jest. Raczej będziesz musiał podłączyć monitor i zobaczyć czy wg jest tam jakiś system. Ale wydaje mi się że jak ktoś sprzedał serwer to wyczyścił dysk wink.gif
abort
1. Czy na serwerach jest jakiś system zainstalowany? Jaki?
2. Czy te serwery są skonfigurowane do tego, byś się z nimi zdalnie łączył? Adresacja IP się zgadza z tą, którą masz w swojej sieci?
3. piszesz "Chce te serwery sterować zdalnie" - "zdalnie" czyli jak? telnet, ssh, WWW, remote desktop (dla Win) czy sesja Xów (dla linuksa)?

Bez tego to my sobie możemy wróżyć z fusów.
Hosiek
Cytat(abort @ 28.11.2012, 11:17:59 ) *
1. Czy na serwerach jest jakiś system zainstalowany? Jaki?
2. Czy te serwery są skonfigurowane do tego, byś się z nimi zdalnie łączył? Adresacja IP się zgadza z tą, którą masz w swojej sieci?
3. piszesz "Chce te serwery sterować zdalnie" - "zdalnie" czyli jak? telnet, ssh, WWW, remote desktop (dla Win) czy sesja Xów (dla linuksa)?

Bez tego to my sobie możemy wróżyć z fusów.

Z dalnym sterowaniem, mam na myśli łączenie sie przez putty czy tam klienta FTP, ogólnie ma na tym chodzi serwer WWW, Team Speak, i jeden serwer pod Multiplayer.
Zastanawiam sie tylko teraz czy to aby dobre rozwiązanie, ponieważ są one dosyć głośne i z tego co słyszałem pobierają sporo prądu.
abort
Na informacjach "z tego co słyszałem" to można się naciąć. Najlepiej zbadać to samemu:
1. kupując choćby jakiś miernik prądu pobieranego przez urządzenie (sa takie na rynku, koszt od 20 do nawet 300PLN)
2. ostatecznie posiłkując się kalkulatorami, choćby http://www.power-on.com/calculator.html

A co do hałasu, to i owszem. taki serwerek to naprawdę potrafi wkurzająco szumieć, i sam nie wiem co gorsze: czy częstotliwość, czy głośność tego szumu. Do tego dodajmy to, że taki serwerek jest projektowany w taki sposób, aby jak naljepiej sprawdzał się w SERWEROWNIACH - czyli mniej więcej: dopóki hałas z wiatraków nie zagłusza samolotu, to jest ok smile.gif
Do tego dochodzi druga związana z tym sprawa: taki serwerek jest przystosowany do CHŁODZENIA jakie spotka się w serwerowniach. Czyli: zimnego i CZYSTEGO (w sensie "przefiltrowanego") powietrza bez żadnych paprochów itp - dlatego mając coś takiego w domu będziesz musiał częściej dokonywać czyszczenia sprzętu - wentylatorki generują niezły przepływ powietrza, a sterylnej atmosfery w domu to zapewne nikt z nas nie ma. Brak zimnego powietrza (poprzez postawienie np. w temperaturze pokojowej) nie spowoduje co prawda przegrzania się sprzętu, jednak zakurzenie się i owszem. Ubocznnym skutkiem może być nieco większy szum generowany przez wiatraki (serwery często posiadają wiatraki zintegrowane z czujnikiem temperatury na płycie). A to oczywiście uprzykrza życie domowników na codzień. Pół biedy jeśli mieszkasz np. w domku jednorodzinnym i wyniesiesz taki serwer do piwnicy czy na strych. Gorzej w bloku z płyty... smile.gif
Hosiek
Mam urządzenie do mierzenia poboru prądu, jeszcze dzisiaj to sprawdzę. Jeżeli chodzi o miejsce zamieszkania to mieszkam w Wiedniu więc w Bloku, jednak mam wielką piwnice, można powiedzieć ze tylko dla siebie, mogę to tam wszystko postawić i nie powinno być problemu - Co do kabla tutaj taki kosztuje około 30 Euro więc 120Zł. Nie spieszy mi się z konfiguracją dlatego kupie taki kabel w Polsce gdyż jest o wiele tańszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.