Twierdzenie, że "skoro wykorzystujemy mysql, który jest na licencji GPL, to i swoją pracę musimy udostępniać na GPL" jest z gruntu błędne. Wyobraźmy sobie sytuację, że piszemy naszą aplikację z użyciem PHP i MySQL. Licencja PHP jest GPL, MySQL też można dostać na takiej licencji. No ale trzeba mieć jakiś system operacyjny, bo bez systemu to nie zadziała - i dochodzimy do sytuacji, w której klient mając system komercyjny musi zapłacić (wbrew licencji) za php i mysql, a posiadacz Debiana (pełna nazwa: Debian GNU/Linux) dostanie ten sam kawałek softu za darmo. Sprzeczność? Jaskrawa i oczywista.
Z drugiej strony, gdyby to miało działać w drugą stronę, to instalując w systemie PHP i MySQL musiałbyś dostać system ZAWSZE za darmo. Nawet jeśli to będzie Windows. No to kto chętny do przekonywania prawników z MS o swoich poglądach?
Sprawa jest prosta: pisząc aplikację wykorzystującą "gotowe klocki" typu system operacyjny (linux/windows), apache, php czy mysql mamy do czynienia z sytuacją, w której NIE DOKONUJEMY MODYFIKACJI KODU tychże "klocków". W związku z tym w żaden sposób nie narażamy się na możliwość złamania licencji, i klocki te możemy je wykorzystywać w projekcie zgodnie z licencjami, z którymi te kawałki "nabyliśmy" (np. mysql na licencji komercyjnej, bo jest też taka)
Zresztą, co tu dużo gadać, wystarczy poczytać
Często zadawane pytania na temat GNU GPL, a w szczególności polecam się wczytać (DOKŁADNIE) w odpowiedzi na pytania:
- "Czy mogę korzystać z edytorów objętych GPL do pisania programów, które nie są wolne? Czy do ich kompilacji mogę wykorzystywać narzędzia objęte GPL, takie jak GCC?"
- "Czy jest jakiś sposób, w jaki mogę objąć przez GPL wyniki, uzyskiwane z mojego programu? Na przykład, jeśli program służy do opracowywania projektów sprzętu, to czy mogę wymagać, by te projekty musiały być wolne?" (w drugą stronę też to działa identycznie!)
- "Czy jeśli interpreter jakiegoś języka programowania jest wydany na GPL, to programy napisane do interpretowania przez niego muszą być na licencji zgodnej z GPL?" - niemal dokładnie ten przypadek, o który nam chodzi: PHP jest GPL, ale kod PHP
nie musi być GPL! To samo z MySQL...
- "Chciałbym do swego prawnie zastrzeżonego systemu wcielić oprogramowanie objęte GPL. Czy mogę to zrobić?" - tu w drugim akapicie jest clou tego, o co nam chodzi.
- "Czy jeśli przeniosę swój program na platformę GNU/Linux, to znaczy że muszę wydać go jako Wolne Oprogramowanie na GPL czy jakiejś innej licencji Wolnego Oprogramowania?"
W odpowiedzi na ostatnie pytanie jest napisane wprost, dlaczego redeemer ma rację, twierdząc przekornie, że "Idąc tym tokiem rozumowania to całe oprogramowanie pisane pod system Linux musiałoby mieć licencję zgodną z jądrem (GPLv2).". A kolega !*! mógłby poczytać licencję i samodzielnie wysnuć odpowiednie wnioski, bo myli się w tym wątku tak bardzo, że aż szkoda mi te teksty komentować. BTW, sugeruję skonfrontować to z innym prawnikiem, najlepiej ukierunkowanym informatycznie - ze swojej strony polecam vagla.pl - może coś znajdziesz na jego blogu na ten temat, a jak nie, to na pewno znajdziesz kontakt, kopsnij mu maila.