Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Coś nie działa wysyłanie maili XAPMM Win7
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Calibri
Witam.
Jako że nie umiałem za bardzo poradzić sobie z tym problemem, a na dodatek w Internecie nie umiałem znaleźć tego z czym mam kłopot, to poprosiłem sobie o opisanie mojego problemu. Myślę że ktoś wie jak to naprawić.

Chcę mieć możliwość wysyłania @ na adresy localhost, ale z poziomu php.

Używam XAMPP Control Panel v3.1.0 beta 6 na systemie Windows 7.
Skonfigurowałem Mercury - dodałem adres demo@localhost

I teraz tak: jeżeli uruchomię Thunderbirda i w nim utworzę wiadomość którą wyślę na demo@localhost to wiadomość zostanie wysłana i doręczona (sprawdzałem przy wyłączonym i włączonym Mercury: jeśli wł to @ przychodzą, jeśli wyłączony mercury to @ nie przychodzą -- wiadomo smile.gif ).

Myślę sobie - fajnie, super działa happy.gif

Otóż nie, bo jeśli utworzę jakiś plik php z wysyłaniem e-maili, coś jak z tej strony Wikibooks - wysyłanie maili , lub jeśli użyję phpmailer to owszem - wiadomość o poprawnym dostarczeniu @ pokaże się , bez błędów - ale wiadomość ta nie przyjdzie na ten adres.

Możliwe że coś mam poblokowane, ale nie wiem co. I za bardzo nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Jeżeli można to proszę o jakąś pomoc.
d3ut3r
Musisz jeszcze skonfigurować php aby korzystał z tego serwera do wysyłania maili. W pliku php.ini odszukaj sekcję [mail function] i ustaw tam odpowiednie wartości, po zapisaniu zrestartuj apache i powinno działać.
Calibri
Sprawdziłem mail function znajdującą się wpliku php.ini

; XAMPP: Comment out this if you want to work with an SMTP Server like Mercury
; SMTP = localhost
; smtp_port = 25

Odkodowałem dwie ostatnie linijki. Jako że to jest localhost i mercury obsługuje też port 25 to tych wartości nie zmieniałem, tylko je odkodowałem.
Zrestartowałem serwer Apache poprzez wyłączenie i włączenie go:
1. Wysłałem e-maila z Thunderbirda na demo@localhost -- wiadomość dostarczono
2. Wysłałem e-maila z poziomu php na demo@localhost -- wiadomość nie dostarczono

Wniosek: nie działa jak powinno.

Wkońcu mi działa. smile.gif happy.gif

Niewiem dlaczego ale nowsza wersja XAMPP (przepraszam zaliterówkę w temacie :/ ) miała i instalowała tak zwany "Fake Mercury" co oznaczać można że słowo Fake nie znajduje się tam przypadkowo. Po prostu nie działało wysyłanie maili .

Problem rozwiązałem odinstalowując i instalując wersję xampp-win32-1.7.4-VC6-installer . Dokładnie - wersję 1.7.4. Tylko ona (jeżeli się mylę to mnie poprawić proszę) ma możliwość wysyłania poczty poprzez localhost.

Co do mail function w php.ini . Mimo że w wersji nowszej miałem ustawione takie same wartości jak w 1.7.4 czyli :
SMTP = localhost
smtp_port = 24

to i tak coś nie działało jak należy.

Także jeżeli ktoś chciałby mieć możliwość sprawdzania poczty którą aplikacja wasza wysyła, powinien sobie zainstalować xampp w wersji 1.7.4. smile.gif

Oczywiście jeżeli komuś się udało wysyłać @ z wersji nowszej niż 1.7.4 to fajnie, ale mi to nie chciało zadziałać. smile.gif

Myślę że temat może zostać zamknięty. smile.gif

Dziękuję za odpowiedzi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.