Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dostep do zmiennych->jeszcze nie wyslanych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mryfkojat
witam ..pytanie jest następujące: jest taka sytuacja mamy formularz z dajmy na to jednym polem tekstowym.. jakis user wpisuje cos tam w tym okienku i np dwa okienka jakies tam nize wyswietla sie "na zywo" to co jest w tym polu aktualnie edytowanym przez usera....
drugie pytanie pewnie tak samo banalne albo jeszcze bardziej niz pierwsze to takie jak by najprostszy sposoob umiescic pod formularzem ale jednym dwa przyciski i po wcisnieciu jednego wysylane sa dane do jednego skryptu a po wcisnieciu drugiego dane z tego samego formularza do inego skryptu. Poprostu jak do tej pory spotyklaem sie z formularzami ktoore zakonczone klawiszem typu submit wykonywaly tylko jednego typu akcje, a zalezy mi zeby dane byly wysylane do skryptu tylko jednym kliknieciem a nie poprzez jakies skrypty posrednie..dziękuję z góry:p
__phpion__
1 pytanie - nie wiem bo to raczej w js bys musial napisac; jesli ktos wie niech napisze bo sam jestem ciekaw :)
2 pytanie - moja odpowiedz:
dajesz po prostu dwa input type="submit" z o name np. name="edek" z czego jeden ma value="1" a drugi value="2" no i potem w skrypcie w zaleznosci od $edek wykonujesz okreslone czynnosci. coprawda nie testowalem ale wydaje mi sie ze zadziala :)
kicaj
1. Pocztaj o JavaScript
2. Bylo na forum, temat juz byl smile.gif
Paul
1. Poszukaj o czyms takim jak JavaScript

2. Jest kilka sposobow - mozesz dzieki JS, mozesz na podstawie roznych name submita rozpoznawac ktory byl klikniety...
tiraeth
1.
Kod
function showText( f, a, t)
{
    document.f.t.value = document.f.a.value;
}

użycie:
  1. <body onload="showText(formularz, pierwsze_pole, drugie_pole)">

czyli:
formularz - nazwa formularz
pierwsze_pole - pole formularza z ktorego pobieramy text
drugie_pole - pole formularza w ktorym bedziemy widziec text

oczywiscie nie wiem czy zadziała smile.gif mało znam się na js tongue.gif

Co do drugiego to nie wiem ^^"
mryfkojat
okey czyli konieczna jest interencja js w takim przypadku.. jasli chodzi o roozne value do submit-ów to i tak po kliknieciu na obojetnie ktorego kolwiek z nich ląduje w w skyrpcie wpisanym w ->action-> i dopiero tam musialbym rozronic value i kolejnym kliknieciem przejsc do skrytu docelowego..i to jest nie to a czym myslalem niestey ale dzieki za rady:)
scanner
Cytat(mryfkojat @ 2004-09-13 21:21:20)
roozne value do submit-ów to i tak po kliknieciu na obojetnie ktorego kolwiek z nich ląduje w w skyrpcie wpisanym w ->action-> i dopiero tam musialbym rozronic value i kolejnym kliknieciem przejsc do skrytu docelowego..

Kłamiesz.
W skrypcie obsługującym formularz wystarczy zwykły switch includujący odpowiedni plik parsujacy dane z forma[php]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.