Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czas wdrożenia sklepu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
blum1
Witam
Mam pytanko.
Ile zajmuje wam wdrozenie standardowego sklepu bez dodawania produktów)
Wdrozenie czyli:
- pociecie grafiki do htmla (prosta bez bajerów)
- standardowe płatnosci (dotpay lub podobne)
- jakaś prosta konfiguracja w panelu

Pytam dlatego że potrzebuje wdrozyć prestashop i chce orientacyjnie wiedzieć ile cos takiego zajmuje zebym mógł wycenić
kilab
Chyba nie sądzisz, że zrobisz to w takim samym czasie co inni? Czas zależy przede wszystkim od doświadczenia. Czy masz wprawę, czy pracowałeś z danym rozwiązaniem wcześniej itd.
Najlepiej będzie jak wdrożysz taki przykładowy sklep i zmierzysz ile czasu Ci to zajęło, drugie wdrożenie będzie już krótsze wink.gif
l3hash
Prestashop to straszny badziew, a jakość kodu jeszcze tragiczniejsza. Polecam Magento, jednak jeżeli wcześniej się nim nie bawiłeś, to raczej nic nie zrobisz.
athabus
Prestashop i podobne sklepy wdraża się baardzo szybko. Nie wiem ile to dokładnie jest pracy, ale koszt takiego sklepu to często nawet ~1000zł, więc przeliczając to na roboczogodziny to maksimum 2 dni pracy.
Presta i Magento to dwa zupełnie różne sklepy i na różne potrzeby. Żaden klient szukający rozwiązania typu presta nie wejdzie w Magento chociażby z tego prozaicznego powodu, że samo pocięcie grafiki kosztuje kilka razy więcej niż wdrożenie Presty.
everth
Ja się zastanawiam kto jeszcze mając do wyboru wdrożenie za ~1000 (które raczej będzie nędznej jakości) i produkt tasiemiec od jednej z większych firm na rynku będzie się decydował na osobne wdrożenie. To się po prostu nie kalkuluje, jak ktoś chce mieć sklep pod siebie to i tak zapłaci dużo więcej niż ten tysiak - w innym wypadku taniej się zdecydować na tasiemca.
darko
W firmie, gdzie obecnie jestem zatrudniony kompletne wdrożenie sklepu na platformie Magento zajmuje średnio od 2 miesięcy do nawet ok. roku. Bardzo duży wpływ na czas ma to, jacy ludzie się tym zajmują, jaka jest skala całego przedsięwzięcia oraz jak dalece spodziewany efekt finalny odbiega funkcjonalnością od podstawowej (czystej) wersji sklepu. Czyli im więcej "udziwnień" i niestandardowych rozwiązań tym dłuższy czas oczekiwania.
Dodatkowe czynniki, to m.in.

- szczegółowy zakres wymagań - wiadomo, że wszelkie czynności około-programistyczne typu wytworzenie dokumentacji, opracowanie harmonogramu projektu i konsultacje terminów oraz także testowanie każdego pojedynczego modułu zajmują swój czas; im więcej takich czynności i im większa konieczność zachowania odpowiedniego poziomu precyzji, tym sklep będzie dłużej wdrażany

- doświadczenia i osobistego zaangażowania w projekt i współpracy między deweloperami - wiadomo trzeba pomagać innym w potrzebie, ale z drugiej strony, nie można samemu wstydzić czy obawiać się poprosić o pomoc, a już na pewno nie wolno (raczej niewskazane) siedzieć i samemu, tracąc cenny czas, próbować rozgryźć problem, który i tak zawsze na końcu okaże się literówką, czeskim błędem albo najzwyczajniejszym niedopatrzeniem

- system czasu pracy - mam tu na myśli dążenie do sytuacji, w której wszyscy członkowie zespołu deweloperów i działów współpracujących z deweloperami mają się wzajemnie do dyspozycji przez 8 godzin, a nie, jak to często bywa jeden przychodzi na 6 do pracy, drugi na 12 i obaj (/oboje) współpracują ze sobą max. 2 godziny dziennie

- stopnia skomplikowania grafiki i rozmiaru katalogu produktów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.