Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Prośba o napisanie zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
flaq1991
Siemka mógłby ktoś mi napisać zapytanie do mysql które wyswietli mi nick najnowszego uzytkownika?? może go sprawdzac za pomocą id
Skrypcik gdzie wpisuje zapytanie wygląda tak :
  1. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE id=(SELECT MAX(id) FROM uzytkownicy)")
rocktech.pl
Witam.

A tak nie prościej?

1. SELECT
  2. *
  3. FROM
  4. uzytkownicy
  5. ORDER BY id DESC
  6. LIMIT 1
flaq1991
Skrypt wywala błąd bo chodzi tutaj mi o skrypt w ten sposób aby wyswietliło mi NICK konta które ma największe id a twój skrypt nic nie robi i wywala błąd zapytania biggrin.gif
Sephirus
  1. $wynik = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT nick FROM uzytkownicy ORDER BY id DESC LIMIT 1"));
  2. echo $wynik['nick'];
  3.  

questionmark.gif? smile.gif
wNogachSpisz
  1.  
  2. // @see: 'http://ellislab.com/codeigniter/user-guide/database/active_record.html'
  3.  
  4. $result = $this->db
  5. ->order_by('id', 'desc')
  6. ->limit(1)
  7. ->from('uzytkownicy')
  8. ->get()->row_array();
  9.  
flaq1991
Cytat(Sephirus @ 12.12.2012, 14:22:33 ) *
  1. $wynik = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT nick FROM uzytkownicy ORDER BY id DESC LIMIT 1"));
  2. echo $wynik['nick'];
  3.  

questionmark.gif? smile.gif

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /..../..../...../index.php on line 92
To własnie linia z tym zapytaniem wygląda mi na to ze nie moze odczytać stringu questionmark.gif co z tym zrobić ?^^
Wazniak96
To, że wywala w tej linijce błąd nie koniecznie świadczy o tym, że w niej jest błąd. smile.gif
Zapytanie jest również moim zdaniem ok. Spróbuj wprowadzić zapytanie i wyświetlenie do komentarza. Jeżeli skrypt będzie chodził poprawnie to znaczy, że jednak coś w nich jest złe. ;p
flaq1991
Wykonałem to zapytanie w phpmyadmin i zwróciło to co powinno czyli wszystko dobrze niżej podaje kod skryptu moze ktos zauważy błąd:

1. <h3>Najnowszy uzytkownik :
  2. <?php
  3. mysql_connect("host","login","pass") or die(mysql_error()."Nie mozna polaczyc sie z baza danych. Prosze chwile odczekac i sprobowac ponownie.");
  4. mysql_select_db("name") or die(mysql_error()."Nie mozna wybrac bazy danych.");
  5. $wynik = mysql_query(SELECT nick FROM uzytkownicy ORDER BY id DESC LIMIT 1)")
  6. or die('Błąd zapytania');
  7. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  8. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  9.  
  10. echo $r['nick'];
  11. }
  12. }
  13.  
  14. ?> </h3>
viking
Nawet jak wkleiłeś na forum masz zaznaczony błąd składniowy na końcu 5 linii.
flaq1991
Nawet jak poprawiam go na

1. $wynik = mysql_query(SELECT nick FROM uzytkownicy ORDER BY id DESC LIMIT 1))

i

1. $wynik = mysql_query(SELECT nick FROM uzytkownicy ORDER BY id DESC LIMIT 1)

To i tak wyskakuje ten sam error
Wazniak96
Zapytania muszą być w " " ...
Czyli
  1. $wynik = mysql_query("SELECT nick FROM uzytkownicy ORDER BY id DESC LIMIT 1")

Pamiętak, że wszystkie nawiasy muszą być domknięte. I nie może być dodatkowych, niepotrzebnych domknięć.
flaq1991
Wazniak dziękówa nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć i sie męczyłem heh temat rozwiązany dziękuje wszystkim za pomoc.
Wazniak96
Spoko. Tak na przyszłość. Kiedy czytamy tylko jeden rekord (LIMIT 1) to nie musimy używać pętli ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.