Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Szablon strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ulysess
Witam
Chciałbym się dowiedzieć z waszego doświadczenia jak najlepiej zrobić szablon strony , aktualnie mam to zrobione bardzo ubogo...
w pliku index.php w odpowiednim miejscu ładuje podstrony na podstawie GETa w zalezności czy jestem zalogowany czy też nie mam inny wygląd bocznego oraz górnego menu. Chciałbym się również dowiedzieć jak zrobić różne wersje językowe.. z góry dzięki za propozycje oraz wasze doświadczenie
jeremiash
Z mojego doświadczenia możesz wczytywać pliki tak jak to robisz teraz i url 'obrabiać' przez Rewrite Rule w .htaccess lub zrobić plik index.php i wczytywać podstorny do np. ramki. Jak stryjenka woli... Drugim sposobem należy zrobić to umiejętnie, aby robocik google ładnie się w tym odnalazł smile.gif

Języki.... No to albo wysyłasz parametr w linku ewentualnie zmiennej sesyjnej lub oddzielne pliki (przy małej ilości plików).

Tak ja to robię i widzę
tab
Nie wiem czy dobrze to rozumiem ale jesli includujesz pliki przez get dosłownie to nie jest to najlepszy pomysł. Bo co jezeli ktos zmieni nazwe pliku i zamieni ja na np. ?file=/etc/passwd. Ale mimo wszystko mysle ze tak nie robisz:) Szablon strony ja robie na Smarty. Wtedy mozna tam elegancko ustawic czy user jest zalogowany (bo pewnie od tego zalezy wyglad twojego menu) i w zaleznosci od tego wszystko sobie zmieniać. Zanim zaczałem robic wszystko na smarty robiłem zmienna GET i w index.php miałem switcha ktory wykonywał (głównie includował) rozne pliki w zaleznosci od tego jaka była wartosc, np.:
  1. / if isset
  2. switch (strip_tags($_GET['action'])) {
  3. case 1:
  4. require('costam.php');
  5. break;
  6. case 2:
  7. require('costam2.php');
  8. break;
  9. (...)
  10. default
  11. echo 'Nie ma takiej strony';
  12. }

Ale znacznie lepszym rozwiazaniem jest robienie tego na Smarty bo nie miesza ci sie wtedy kod logiki i prezentacji. A co do twojego drugiego pytania to tutaj jest wszystko swietnie opisane:
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Internacjonalizacja
Ulysess
chyba nie do końca mnie zrozumieliście ( pewnie ze smarty dało by rade ale niestety o obiektowym nie mam pojęcia :/)

strona wygląda tak: http://scr.hu/0t56/numow
fragmenty w kolorach czerwony zielony niebieski i żólty są zależne od zalogowania , pomarańczowy to miejsce gdzie wczytuje poszczególne podstrony . na tą chwile plik który mnie interesuje ładuje GETem oczywiście w ogóle sprawdzam czy istnieje w danym katalogu (pliki include -> podstrony trzymam w innym katalogu).
To że wersje językowa działa na zasadzie sesji/cookie to ja doskonale wiem tylko co dalej bo ja bym zrobił tak:
a) W momencie gdy user wchodzi na stronę tworzona jest zmienna $_SESSION['jezyk'] = 'pl';
cool.gif jeżeli użytkownik jest z innego państwa zmienna ( o ile w ogóle jest taka wersja językowa) na wybrany przez siebie język klikajac w link/flage i wtedy następuje nadpisanie zmiennej np $_SESSION['jezyk'] = 'eng';

w katalogu jezyk mam utworzone katalogi o skrotach takich jakich mam wersje jezykowe , w pod katalogu ENG mam pliki o rozszerzeniu wiadomosci.php w którym znajdują się teksty dla podstrony wiadomosci.php

budowa pliku z wersja jezykowa eng dla podstrony wiadomosci.php wyglada:
$lang['pierwsza_wiadomosc'] = 'bla bla bla' itd

przypuszczam że źle kombinuje dlatego wpierw wole zapytać niż miałbym tak napisać i napotkać się na niespodziewany problem.. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.