chyba nie do końca mnie zrozumieliście ( pewnie ze smarty dało by rade ale niestety o obiektowym nie mam pojęcia :/)
strona wygląda tak:
http://scr.hu/0t56/numowfragmenty w kolorach czerwony zielony niebieski i żólty są zależne od zalogowania , pomarańczowy to miejsce gdzie wczytuje poszczególne podstrony . na tą chwile plik który mnie interesuje ładuje GETem oczywiście w ogóle sprawdzam czy istnieje w danym katalogu (pliki include -> podstrony trzymam w innym katalogu).
To że wersje językowa działa na zasadzie sesji/cookie to ja doskonale wiem tylko co dalej bo ja bym zrobił tak:
a) W momencie gdy user wchodzi na stronę tworzona jest zmienna $_SESSION['jezyk'] = 'pl';

jeżeli użytkownik jest z innego państwa zmienna ( o ile w ogóle jest taka wersja językowa) na wybrany przez siebie język klikajac w link/flage i wtedy następuje nadpisanie zmiennej np $_SESSION['jezyk'] = 'eng';
w katalogu jezyk mam utworzone katalogi o skrotach takich jakich mam wersje jezykowe , w pod katalogu ENG mam pliki o rozszerzeniu wiadomosci.php w którym znajdują się teksty dla podstrony wiadomosci.php
budowa pliku z wersja jezykowa eng dla podstrony wiadomosci.php wyglada:
$lang['pierwsza_wiadomosc'] = 'bla bla bla' itd
przypuszczam że źle kombinuje dlatego wpierw wole zapytać niż miałbym tak napisać i napotkać się na niespodziewany problem..