Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Online/Offline na forum - jak to ugryźć?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-flaku-
Witam.
chciałbym dodać do swojego forum opcję taką, że przy nicku tego, kto napisał post, było, czy jest on online czy offline.
Zrobiłem tak:
  1. $online = (file_exists("online/".$aut))? 'online': 'offline';

lecz nic się nie dzieje (mimo, że jestem zalogowany, to pokazuje mi offline).
W katalogu "online" po zalogowaniu się pojawia się plik "admin", także to jest ok.
Dlaczego nie pokazuje mi online/offline?

Bardzo proszę o pomoc...
fate
nie tworzysz pustego pliku na poczatku?
-flaku-
Nie.
Jest tylko katalog "online", a gdy ktoś się zaloguje to tymczasowo tworzą się pliki o nazwach takich, jakie nicki są zalogowane... (masło maślane).
thek
Sprawdź ścieżki. Skrypt sprawdzający pliki może być w innej lokalizacji, z której po prostu odwołując się ścieżką podaną w file_exists nie masz prawa ich widzieć smile.gif
-flaku-
Ścieżki poprawne.
A pliki (te "chwilowe" w katalogu "online") są widoczne gdy na ftp'a wchodzę przez Total Commander.

Jak daję np.
  1. if($gnick = $aut) {$online = 'zalogowany';}

to widoczny jest obrazek "zalogowany" ,ale... u WSZYSTKICH :|
Gdy zaś dam
  1. if($gnick == $aut) {$online = 'zalogowany';}

to nic nie ma.

$gnick to zmienna z innego skryptu - po prostu po zalogowaniu skrypt sprawdza , czy user jest zalogowany i w jego profilu wyświetla info, że jest zalogowany.

Ale mi chodzi jednak o takie coś, aby przy wszystkich postach danego usera, gdy ten jest zalogowany, widniał znaczek "zalogowany"...

Sorki, ale bardziej nie potrafię wytłumaczyć... sad.gif
gr56
Możliwe że nie wziąłeś pod uwagę że ścieżka jest relatywna do lokalizacji skryptu i stąd ten problem.
-flaku-
Tu nie chodzi o ścieżkę (o tym już pisałem).
Tu chodzi w jaki sposób połączyć $aut (autora postu na forum) razem z $gnick (aktualnie zalogowanego użytkownika).
Więc:
Jeśli zalogowany użytkownik jest tym samym, co napisał post, to niech wyświetli obrazek "zalogowany".
Czyli: jeśli $gnick jest tym samym co $aut - wyświetlam "zalogowany"...
Wazniak96
Jeju chłopie...
Po pierwsze zarejestruj się skoro potrzebujesz pomocy.
Po drugie czemu nie dodasz kolumny z ostatnią aktywnością do bazy danych, a wtedy if(time() - 900 > $czas_ostatniej_aktywności) $status = 'offline' ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.