Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwustronne szyfrowanie z kluczem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
no-scared
Witam wszystkich!

Czy istnieje szyfrowanie dwustronne takie, że:
- Szyfrowana jest dana fraza z użyciem klucza
- Do odszyfrowania hashu potrzebny jest klucz, którym go zaszyfrowano
- ...z tym że bez tego klucza nie da się go odszyfrować (chyba, że metodą bruteforce)

Jeśli znacie tego typu metody szyfrowania to jak się nazywają i która z nich ma najmniejszą złożność obliczeniową (jest najszybsza) ?
sazian
to jest szyfrowanie symetryczne
usb2.0
to jest właśnie kryptografia asymetryczna
najłatwiejszy algorytm z tych co znam to chyba RSA, trzeba znać rozszerzony algorytm euklidesa i szybkie potegowanie moze się przydać
!*!
Cytat(no-scared @ 16.12.2012, 11:27:04 ) *
Jeśli znacie tego typu metody szyfrowania to jak się nazywają i która z nich ma najmniejszą złożność obliczeniową (jest najszybsza) ?

Tu chyba też należałoby zadać pytanie, do czego jest Ci to dwustronne szyfrowanie potrzebne.
no-scared
Cytat(!*! @ 16.12.2012, 14:11:37 ) *
Tu chyba też należałoby zadać pytanie, do czego jest Ci to dwustronne szyfrowanie potrzebne.

Staram się zrobić API, które używa moich kont do logowania na inne serwisy (gdzie np. mam doładowane konto albo są moje dane osobowe) i te dane póki co są w formie jawnej i chciałbym teraz je zaszyfrować na wypadek włamania do bazy danych (ot taka druga linia obrony). Narazie nic się nie stało. Po prostu jestem przezorny. No i w ogóle, żeby poszerzyć swoją wiedzę smile.gif
hind
Najmniejszą złożoność to masz przy szyfrowaniu metodą XOR i chyba prostsza metoda nie istnieje.
sazian
Cytat(no-scared @ 16.12.2012, 11:27:04 ) *
Czy istnieje szyfrowanie dwustronne takie, że:
- Szyfrowana jest dana fraza z użyciem klucza
- Do odszyfrowania hashu potrzebny jest klucz, którym go zaszyfrowano

Cytat(usb2.0 @ 16.12.2012, 13:28:20 ) *
to jest właśnie kryptografia asymetryczna

no to albo ja coś źle zrozumiałem albo Ty wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.