erjot90
20.12.2012, 17:39:45
Witam, chciałbym napisać edytor żeby można było tworzyć, edytować i usuwać pliki na serwerze z poziomu przeglądarki. Wiem że już coś takiego istnieje lecz chodzi mi o to czy da się napisać taki edytor żeby kolorować składnie? np. piszemy $zmienna = "sdas"; to żeby $zmienna była koloru zielonego a to w cudzysłowie np na czerwono.
jeśli się da to jakimi technikami to robić?
Z góry dzięki za odpowiedź
Wszystko w js. Po kazdym kliknieciu musisz wyzwalac funkcje ktora pobiera tekst z textarea tworzy tablice (w js jest to split) i sprawdza kazdy element zgodnie z podanymi regułami (np. jak dany element zaczyna sie od $ to ten element tablicy bedzie <span style="color: red">$zmienna</span>. No i tak dla kazdego po czym laczysz elementy i nadpisujesz textarea. Sam tak zrobilem i dziala ale przy dluzszych tekstach zapewne moze sie zaczac wieszac wiec mozesz pokombinowac troche, np. wyzwalac funkcje tylko jezeli uzytkownik nie klika nic przez powiedzmy 2 sek (bo jak jest w trakcie pisania to nie potrzeba mu od razu kolorowania np. nazwy zmiennej). Inny sposob to buforowanie tekstu np. co 20 znakow i kolorowanie tylko tekstu dluzszego niz ilosc znakow zapisanych w tej zmiennej.
erjot90
21.12.2012, 12:32:06
ale czy w ten sposób będę miał kolorowy tekst w textarea?
dobra, sprawdziłem i nie działa, a chodzi mi właśnie o to żeby w textarea zmianiał się kolor...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.