Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Limit czasu wykonywania skryptu w phpmyadmin
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mikolajjj
Witam,
wrzucam do bazy duży plik CSV (via Phpmyadmin), i mam komunikat:
Limit czasu wykonania skryptu minął. Aby ukończyć import, proszę ponownie przesłać ten sam plik, a import zostanie wznowiony.

wszystko na localhoście, oczywiście zmieniłem max_execution_time (na 3000), zrestartowałem serwer, nawet komputer i mam to samo

ktoś wie dlaczego?
mikolajjj
no a teraz mam z kolei coś takiego:

Fatal error: Maximum execution time of 300 seconds exceeded in C:\xampp\phpMyAdmin\libraries\dbi\mysql.dbi.lib.php on line 170

tylko, że ja wogóle nic takiego w tej linijce nie odnajduję..
Kofel
To znaczy, że podczas wykonywania tej linii został wyczerpany limit sekund na wykonywanie się całego skryptu.
mikolajjj
doobrze ale ja ustawiłem max_execution_time i max_input_time na 1800 (czyli pół godziny), a skrypt mi się wywalił po kilku minutach
webdice
Cytat(mikolajjj @ 22.12.2012, 16:04:06 ) *
doobrze ale ja ustawiłem max_execution_time i max_input_time na 1800 (czyli pół godziny), a skrypt mi się wywalił po kilku minutach

Co to znaczy wywalił? Potknął się?
mikolajjj
to znaczy, że mimo ustawienia limitu czasowego na pół godziny przerwał pracę po kilku minutach i nie mam pomysłu dlaczego
webdice
Podzielisz się ewentualnym komunikatem, czy raczej wolisz zachować to dla siebie?
mikolajjj
Cytat(mikolajjj @ 22.12.2012, 15:28:40 ) *
wrzucam do bazy duży plik CSV (via Phpmyadmin), i mam komunikat:
Limit czasu wykonania skryptu minął. Aby ukończyć import, proszę ponownie przesłać ten sam plik, a import zostanie wznowiony.

wszystko na localhoście, oczywiście zmieniłem max_execution_time (na 3000), zrestartowałem serwer, nawet komputer i mam to samo

a także:
Cytat(mikolajjj @ 22.12.2012, 16:00:46 ) *
Fatal error: Maximum execution time of 300 seconds exceeded in C:\xampp\phpMyAdmin\libraries\dbi\mysql.dbi.lib.php on line 170

wszystko wskazuje na 'max_execution_time' w php.ini, tylko że ja to zmieniłem na 1800 (podobnie jak max_input_time). więc nie wiem gdzie przyczyna.
webdice
Sprawdź czy edytujesz dobry php.ini (informacje o lokalizacji php.ini znajdziesz w phpinfo).
mikolajjj
zrestartowałem (chociaż zaraz zrobię to pewnie raz jeszcze), w całym xampie mam jedno php.ini
webdice
Sprawdź z większymi wartościami post_max_size oraz memory_limit, choć stawiam na to pierwsze.

PS. Sprawdź dla pewności ścieżkę w phpinfo.
daniel1302
może masz dostęp do Shella, nie pamiętam, ale XAMP miał shella. wpisz
Cytat
mysql -u root -p NAZWA_BAZY_DANYCH < adres do pliku SQL
.
Też kiedyś miałem taki problem(z baza 290GB), i nic nie dało sie innego zrobić serwer wgrywał ten plik 3 minuty, z wyłączonymi wszystkimi dodatkowymi usługami.
mikolajjj
więc to nie jest chyba kwestia tych ustawień w php.ini (albo i jest, ale nie mam już tamtego komunikatu), natomiast ciągle mm komunikat

Cytat

i to mi wyświetla na białym ekranie, tak jakby poza phpmyadminem.

czy mogą istnieć jeszcze jakieś inne ograniczenia? nie wiem, na apachu, mysql? dodam, że ten plik ma ponad 8 MB, no ale i z takiem powinien sobie poradzić...
pyro
Daj na początku skryptu:

mikolajjj
ok, tylko, że ja robię import przez phpmyadmin, to gdzie mogę coś takiego ustawić?

ok, znalazłem (http://forum.invisionize.pl/topic/24281-rozwiazany-phpmyadmin-i-problem-z-maximum-execution-time/) ale nie odnajduję w pliku phpMyAdmin\config.inc.php linijki:

$cfg['ExecTimeLimit'] = 0;
webdice
To ją dodaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.